digitale kabeltelevisie

EPG - Humax iHDR-5200C

epg info balk
De informatiebalk die verschijnt na het zappen, of het drukken op 'i'. De tijdsduur dat deze balk verschijnt is instelbaar in stappen van 1 seconde tussen 1 seconde en 20 secondes.
Van links naar rechts, van boven naar beneden: Zendernummer, zendernaam, huidige datum/tijd, (i) indicatie extra info aanwezig, naam huidige programma, naam gebruikte zenderlijst, starttijd, balkje dat aangeeft hoe lang huidige programma al bezig is, eindtijd, (ir) versleuteld, icoon leeftijdsindicatie, ondertiteling aanwezig teletext aanwezig, resolutie (1080i), beeldverhouding 16:9, indicatie meerdere geluidssporen en Dolby Digitaal geluid aanwezig.


Als deze balk zichtbaar is kan met de cursortoetsen naar het volgende programma genavigeerd worden. Dat doen alle decoders, maar hier kan nog verder genavigeerd worden, en zelfs informatie van andere zenders bekeken worden. Hieronder zie je informatie over een toekomstig programma op RTL5 terwijl we nog naar Nederland 2 kijken.
epg informatie van ander kanaal
uitgebreidere programma informatie
Na een 2e druk op de info knop komt uitgebreidere informatie over het geselecteerde programma tevoorschijn. De transparantie van deze schermen is niet in te stellen.

Zenderlijst

zenderlijst
De decoder heeft veel soorten zenderlijsten. Door op OK te drukken verschijnt deze lijst van alle zenders.

Er zijn 5 favorietenlijstjes mogelijk, met in elk plaats voor 100 zenders. Dat is te weinig voor wie een lijst wil maken met alle te bekijken zenders in het totaal-pakket. Daarnaast zijn er nog de standaard lijsten met alle TV zenders, alle radio zenders, alle HDTV zenders, en een lijst met recent bekeken programma's.

In het menu zenderlijst bewerken is de optie sorteren gekoppeld aan de rode knop. Maar alleen bij de standaardlijsten wisselt deze tussen numerieke volgorde en alfabetisch. Bij eigen lijstjes is deze optie ge-disabled (iets donkerder gemaakt).

Er is de keuze om bij het gebruik van favorieten lijsten de zenders te hernummeren (oplopend vanaf 1, een geheel eigen nummering is niet mogelijk), of om de originele zendernummers aan te houden zoals die door het kabelbedrijf zijn vastgelegd.

Daarnaast zijn er aparte lijsten voor de HD-kanalen;

Verwarrend kan het zijn dat er geen zendernummers buiten de huidige lijst gekozen kunnen worden. Zit je bijv. in de lijst met HD-zenders, (of ben je gewoon TV aan het kijken nadat je een zender gekozen hebt in de HD-lijst) dan kan je niet "50" intikken om naar BBC1 te gaan. Dan moet een andere zenderlijst gekozen worden d.m.v. de lijst knop.

En een lijst met recent bekeken zenders;
zenderlijst recent bekeken zenders
Als er alleen maar kort langs een zender 'gezapt' is verschijnt de zender niet in deze lijst, er moet langer naar de zender gekeken worden. Blijkbaar heeft ook Humax door dat hier toch wel om gevoelige informatie kan gaan, en daarom is het mogelijk om de historie aan en uit te schakelen. Voor alle opties bij 'zenders bewerken' moet de pincode ingevoerd worden. Dus alleen personen die de pincode weten kunnen de recent lijst activeren en de-activeren.

Het is wel mogelijk om de huidige lijst eenmalig te wissen zonder de pin-code te weten, maar daarna begint de decoder weer met het verzamelen van kijkgegevens.

Guide


De Guide laat alleen de zenders zien van de huidige zenderlijst. Er is een verkleinde weergave van het huidige programma linksboven.

Wat ik een beetje mis bij deze decoder is een uitleg onderin over wat diverse knoppen doen. Met >>| is het bijvoorbeeld mogelijk een dag vooruit te springen.en met >> wordt twee uur vooruit gesprongen. De 5050 gaf dat wel onderin beeld aan.

Zoeken

Zoeken op trefwoord Het is mogelijk op (deel van een) programmanaam te zoeken. Deze zoekwoorden worden onthouden zodat je een volgende keer weer makkelijk op je favoriete vakantiebestemming kan zoeken. Maar voor wie zoekt op gevoelige termen is er ook de mogelijkheid om zoekwoorden te wissen.

zoeken op genre
Er kan ook gezocht worden op een bepaald type programma, maar het is niet mogelijk om zowel op naam en op type tegelijk te zoeken.

Instellen Timers

timer instellen vanuit EPG
Vanuit de EPG kunnen timers ingesteld worden. Na 'OK' drukken verschijnt dit window. Daarmee kan gekozen worden uit opname-timer, en herinnering.

timer aanpassen
Tevens kan meteen de timer aangepast worden om er eventueel een herhalende timer van te maken.