digitale kabeltelevisie

« november 2004 januari 2005 »



Archief december 2004

Opta: KPN nog niet op de UPC-kabel

31 december 2004

Logo KPNVia Planet Multimedia een voorlopig resultaat van de eis tot toegang tot de UPC kabel van KPN;

"Toezichthouder Opta wijst de eis van KPN voor toegang tot het UPC-net voor distributie van tv-zenders vooralsnog af."

"Dit maakte de Opta zojuist bekend, met de volgende motivatie:"

"KPN voldoet niet aan de op dit moment nog geldende voorwaarden voor toegang. Bovendien is de Opta niet voldoende duidelijk dat er daadwerkelijk een definitief geschil is tussen KPN en UPC, omdat partijen niet voldoende onderhandeld hebben. Opta kan daardoor op dit moment geen bindende uitspraken doen in deze zaak. Aan een inhoudelijke toets komt Opta nu niet toe."

Zie ook het persbericht bij de OPTA;

"Op 21 november 2004 maakte KPN een geschil aanhangig bij Opta om toegang tot het netwerk van UPC te krijgen, met het doel een digitaal pakket radio- en televisieprogramma’s aan te bieden. KPN baseert zich daarbij op een artikel (8.7) uit de oude Telecommunicatiewet. Het is Opta gebleken dat KPN van UPC kale netwerkcapaciteit wil, die zij geheel naar eigen inzicht wil invullen en benutten. Zo ver reikt de strekking van het genoemde wetsartikel echter niet, zoals Opta in een geschil tussen Canal+ en UPC eerder heeft bepaald (op 21 december 2000). Toegang kan slechts gevraagd worden voor de doorgifte van specifieke programma’s, terwijl KPN tot dusverre niet duidelijk heeft gemaakt om welke programma’s haar verzoek gaat."

"Tevens is gebleken dat er geen sprake is van een definitief geschil tussen KPN en UPC, omdat UPC nog niet door KPN in staat is gesteld een definitief oordeel te geven over het verzoek tot toegang. De informatieverstrekking van KPN is onvolledig gebleken."

KPN wilde zijn abonnees vanaf 1 februari radio- en tv-programma's aanbieden via de netwerken van de kabelbedrijven.

Eerder oordeelde de NMa al dat de kabelbedrijven de KPN toegang tot hun netwerk mogen weigeren.

# permalink

Prijzen extra zenders bij Multikabel

28 december 2004

multikabellogo.gifBij Multikabel staan nu de prijzen zoals ze voor sommige extra zenders gaan gelden. Vanaf 1 januari 2005 gaat bij Multikabel het pluspakket € 5,00 per maand kosten. Het basis digitale pakket wordt inbegrepen in het standaard CAI abonnement. Het pluspakket van Multikabel wordt het goedkoopste van alle kabelbedrijven, maar daarvoor wordt het wel wat uitgekleed. Voor een aantal zenders moet apart betaald gaan worden (prijzen per maand);

Travel Channel € 0,50
MGM € 1,-
Performance € 1,-
TCM € 1,50
Mezzo € 1,50
Spice Platinum € 4,-
Private Gold € 3,-
Cartoon Network € 2,-

# permalink

Toch geen nieuwe kanalen bij UPC Digital (update)

24 december 2004

logo upcVia www.robertp.nl;

UPC Digital televisieaanbod is deze week uitgebreid met enkele buitenlandse zenders.

De volgende zenders zijn toegevoegd aan de lijst:
- Kanal D
- ATV
- Star TV
- Kanal 7
- Kral TV
- Sky Turk
- TGRT
- 2M Maroc
- Al-Jazeera
- Al-Aribiyah
- Esc 1
- Iqraa
- Dubai TV
- RTM1
- MBC
- RTP Int

"De kanalen zijn beschikbaar voor iedere UPC Digital abonnee. Ook in Rotterdam, Alkmaar en het voormalige Geldervision-gebied. Maar ik denk niet dat de zenders onderdeel zullen worden van het basispakket. Later zullen de zenders in een pakket worden aangeboden. De prijzen heb ik nog niet kunnen vinden."

Zou opmerkelijk zijn als deze zenders ook meteen voor alle gebieden beschikbaar zijn, wie de zenderkaart van UPC digital bekijkt (waar deze zenders nog niet bijstaan) raakt kompleet in de war door alle uitzonderingen; niet verkrijgbaar in Alkmaar, niet verkrijgbaar in 'Oud Gelrevision gebied', niet verkrijgbaar via de Sagem Set Top Computer, Speciaal in Haarlem... Enige overeenkomst is de prijs, je betaalt altijd evenveel, € 14,95 per maand boven het analoge abonnement.

Update 27/12; Inmiddels zijn deze zenders niet meer te zien, het blijkt een 'schakelfout' bij UPC geweest te zijn dat deze signalen voor iedereen te zien waren. Zie verder de reacties, en Chelloo underground voor meer discussies over het verschillende en verwarrende UPC aanbod.

# permalink

Versatel als kabelboer?

23 december 2004

versatel logoDe grootste aandacht voor wat betreft de verdeling van de voetbalrechten ging gisteren naar de rechten op de samenvattingen van de eredivisie. Maar wat er gebeurt bij de live-rechten via abonnee-televisie is minstens zo interessant. Versatel heeft die rechten gekocht voor 30,5 miljoen euro per jaar voor de komende drie jaar. En ze willen niet alleen het voetbal uitzenden, ook 'gewone' zenders willen ze doorgeven.

Uit Planet multimedia; Versatel wordt volwaardige 'tv-zender'

"Versatel opent in de zomer van 2005 de directe aanval op de tv-kabelbedrijven en concurrent KPN als het de live-beelden van het Eredivisie voetbal uit gaat zenden. Versatel brengt de tv-beelden via het eigen glasvezelnetwerk naar Nederlandse huishoudens. De tv-beelden zijn alleen te bekijken door Versatel ADSL-abonnees, via de internetprovider die tot 1 januari 2005 Zonnet heet. De voetbalbeelden komen achter een Samsung-settop box die zowel internet, telefonie als televisie ondersteunt."

Versatel heeft dan wel een eigen glasvezelnetwerk, voor het laatste stukje naar de klant is ze toch afhankelijk van de telefoonlijnen zoals die door de KPN in de grond zijn gelegd. Bij webwereld staat; "Versatel zal de wedstrijden via zijn eigen netwerk uitzenden. Op dit moment is nog ruim 30 procent van de Nederlandse huishoudens niet op dit netwerk aangesloten. Versatel heeft echter beloofd daar verandering in te brengen." Ze bedoelen dat 30 procent nog geen aansluiting op dit netwerk kan nemen.

"Behalve live voetbal wil Versatel ook 'gewone' televisie aanbieden via ADSL, live en on demand. De woordvoerster bevestigt dat het bedrijf hierover in gesprek is met de Publieke Omroep, SBS en RTL, maar ook met buitenlandse organisaties om zenders als BBC en CNN door te kunnen geven. Ook een filmkanaal en spelletjes staan gepland, al is niet bekend of die direct al vanaf de zomer van 2005 beschikbaar zullen zijn, zodra het voetbalseizoen begint."

"Een woordvoerder van de Publieke Omroep stelt dat Nederland 1, 2 en 3 wettelijk gezien enkel op het open net mogen worden uitgezonden, niet achter een decoder. De digitale themakanalen, die de Publieke Omroep nu al uitzendt via internet, mogen wel via de decoder van een derde partij worden uitgezonden. Versatel stelt dat het Samsung-apparaat niet als decoder gezien moet worden. De settop box is een 'veredeld modem'."

De bewering van de publieke omroep lijkt me redelijke onzin. Want voor Nederland 1, 2 en 3 via Digitenne moet ook een decoder gebruikt worden. En ook Casema biedt de publieke en commerciele omroepen via internet technologie voor alle Casema en Wanadoo Cable-klanten.

"Samsung levert de infrastructuur om de doorgifte van televisiesignalen naar Versatels IP-netwerk mogelijk te maken. Huishoudens die een Samsung-settop box aanschaffen kunnen zowel de digitale als analoge televisie aansluiten op het ADSL-signaal. Voor televisiebeelden op DVD-kwaliteit is minstens een ADSL-snelheid van 2 megabit per seconde vereist. De settop boxs zijn retourgeschikt, waardoor ook interactieve televisie mogelijk is."

De 2 megabit per seconde is wel een absolute ondergrens, en voor beelden met veel beweging (en voetbal valt daar onder) moet je eigenlijk meer gebruiken. Echte DVD gebruikt 6 tot 9 Mbit/seconde. Even ter vergelijking, het EK breedbeeldkanaal zoals dat door de digitale kabel TV afgelopen zomer werd doorgegeven gebruikte 8 Mbits/sec. Het kan natuurlijk zijn dat er een slimmere compressietechniek dan MPEG-2 gebruikt gaat worden, bijv. MPEG-4.

Een uitermate ambitieus plan van Versatel, en het wordt spannend of ze zo'n dermate complex (nog niet of weinig gebruikte techniek) op zo'n grote schaal op tijd kunnen realiseren. Ik denk dat de Versatel medewerkers voorlopig hun vakanties wel kunnen vergeten.

En het is minstens opmerkelijk dat Versatel via ADSL wel televisie denkt te kunnen leveren, waar KPN nog de infrastructuur van de kabel daarvoor nodig heeft; "Om een tv-pakket te kunnen aanbieden, is KPN gedwongen om gebruik te maken van andermans infrastructuur. Het netwerk van KPN is 'bij de huidige stand van de techniek minder geschikt' voor het aanbieden van omroepdiensten, stelt het telecombedrijf. 'Voorlopig is het net vooral geschikt voor video on demand', aldus Bram Oudshoorn, woordvoerder van KPN."

Het gaat een héél interessant jaar worden...

# permalink

Vanaf april 2005 digitale tv in IJsselstein en Benschop via Caiway

21 december 2004

logo caiwayVia MediaMagazine.nl;

Bij Cai IJsselstein is te lezen;

"Met kabelaar CAIWAY is in principe overeenstemming bereikt over de levering van een digitaal pakket in IJsselstein en Benschop. Het digitale pakket zal uit twee delen bestaan. Een basis pakket met ongeveer 48 digitale programma's, inclusief de huidige analoge programma's. Daarnaast een premiumpakket met nog eens ruim 40 nieuwe programma's. Voor de ontvangst is een digitale ontvanger nodig. Het analoge pakket blijven we, mogelijk iets gewijzigd door geven. Daardoor kunt u op andere toestellen in huis nog steeds het analoge pakket ontvangen. Dat is een voordeel ten opzichte van andere digitale pakketten, waarbij u maar 1 programma tegelijk beschikbaar heeft. De details en de prijs worden de komende tijd verder uitgewerkt."

De zin over 'andere digitale aanbieders' is een duidelijke sneer naar Digitenne/KPN TV. En niet waar, want bij KPN TV kun je voor hetzelfde abonnementsbedrag via max. 3 decoders kijken.

Volgens de VECAI heeft CAI IJsselstein 12.608 aansluitingen. CAI IJsselstein was één van de oprichters van Mediakabel, maar had sinds 1 november 2003 geen digitale TV meer, tot voor kort stond op hun site; "IJsselstein heeft geen eigen ontvangststation voor het ontvangen van radio- en televisiesignalen. De signalen worden betrokken vanuit Utrecht en wel van CASEMA en via de glasvezel doorgegeven aan IJsselstein. Internet gaat via Caiway. Het digitale pakket van Casema stopt per 1 november 2003. Wij vinden het jammer dat hiermee een stukje extra dienstverlening voor onze abonnees verdwijnt."

# permalink

Ook koopmodel in Belgie

17 december 2004

interkabel logoDe Broadband TV News meldt dat ook in Vlaanderen digitale TV in beweging is. Interkabel is een samenwerkingsverband van vier kabelmaatschappijen, en begint onder de naam "IN•DI" (af•ko van Interkabel Digitaal) met digitale TV. Het bericht vertelt alleen dat ook hier het koopmodel gebruikt gaat worden, en dat het conditional access systeem van Irdeto is. Het abonnement is inbegrepen in het huidige analoge abonnement; alle bestaande analoge zenders worden nu ook digitaal doorgegeven plus de extra kanalen: Bloomberg, Cartoon Networks en TCM.

De overeenkomst met de Nederlandse aanbieders blijkt verder te gaan; Als decoder gaat eerst de Nokia Mediamaster 119c aangeboden worden, en later volgen de andere bekende modellen.

Verder heeft ook Vlaanderen last van verschillende markmodellen; " Telenet, waarin de meeste overige Vlaamse kabelmaatschappijen zijn verenigd, is nog bezig met de voorbereidingen voor de lancering van een volledig interactieve digitale televisie volgens de MHP standaard. Als conditional access gebruikt Telenet momenteel MediaGuard voor de kanalen van Canal+ en de boeketten van Canal Digitaal."

En er is nog een derde partij; "Ook de Brusselse kabelmaatschappij Coditel start met digitale televisie en radio. Vanaf vandaag, woensdag 15 december, biedt de maatschappij 50 tv-zenders en 40 radiostations aan. De tv-kijkers in Brussel zullen onder meer kunnen kiezen uit acht jeugdzenders, drie sportzenders en zeven nieuwszenders."

Meer info over de ontwikkelingen in België op de digitale TV website.

Ook in Nederland kan er nog één en ander in beweging komen; volgens ingewijden zijn er nog 'kabelaars die zich aan het beraden zijn'... Zou dit iets te maken kunnen hebben met de 'nieuwe digitale televisie van UPC'? Maar ook Delta (voorheen Zekatel) is zich aan het beraden, ze zijn het vijfde kabelbedrijf in Nederland, en hebben nog geen digitale TV in het pakket.

# permalink

SBS komt met drie digitale kanalen

16 december 2004

Uit Broadband TV News;

"SBS bereidt de lancering van drie digitale tv kanalen voor, die nog voor de zomer van start moeten gaan. Dat maakte Patrick Tillieux, de nieuwe baas van SBS in Nederland, bekend tijdens de persbijeenkomst over zijn benoeming. De nieuwe themakanalen zullen voortbouwen op de huidige merken en sterke punten van SBS, maar details wilde Tillieux nog niet loslaten. Dat zou een Huis & Tuin/Het Blok kanaal kunnen zijn, maar ook een nieuwskanaal samen met groot aandeelhouder De Telegraaf (Het Hart van Sp!ts Nieuws?) of een jongeren-filmkanaal onder de Veronica-vlag (Veronica Drive-in?). 'De nieuwe kanalen zullen op tijd klaar zijn voor de lancering van nieuwe digitale televisie van UPC,' aldus Markus Tellenbach, lid van de raad van commissarissen, 'het zullen geen niche kanalen zijn, relatief breed, maar wel echte themakanalen.'"

Het opvalllendste is een bijzin; "De nieuwe kanalen zullen op tijd klaar zijn voor de lancering van nieuwe digitale televisie van UPC". Gaat UPC ook koopmodel volgen, of maken ze op zijn minst eenduidige keuze Sagem/Motorola?

# permalink

BBC 3 en 4 bij TV Home gestart

15 december 2004

bbc three 7 news.Vanaf vandaag zijn BBC3 en BBC4 te zien bij TV Home. BBC 3 begon met zijn eigen modern vormgegeven nieuws.


bbc 3 van 20 tot 7Deze kanalen zenden alleen uit tussen 20 en 7 uur (19 en 6 uur in de UK). Op satelliet wordt de capaciteit in de rest van de tijd gebruikt voor cbeebies (voor kleuters) en CBBC (voor kinderen). Bij TV Home zien we alleen een wel erg minimaal vormgegeven mededeling. Als deze capaciteit overdag toch niet gebruikt wordt, dan zou deze misschien ingezet kunnen worden om de themakanalen van de VPRO in ieder geval overdag al door te geven, tot er ruimte is voor een volledig eigen kanaal...


EPG op sagem decoderIk heb even gekeken of BBC 3 en 4 al in de EPG zouden staan, en toen zag ik dat op de Sagem decoder de EPG een nieuwe vormgeving heeft. Hetzelfde plaatje zie je ook op de TV Home homepage. Overigens staan BBC 3 en 4 (nog) niet in de EPG.


Dit kanaal is tijdelijk niet bereikbaarEn sinds dinsdag 14/12 is VH-1 niet meer te zien. De enige informatie is een tekst "Dit kanaal is tijdelijk niet bereikbaar". Ook op het TV Home kanaal is geen verdere informatie te vinden.

Update 16/12; VH-1 is weer terug. Ook kijkers via Casema TVD hadden dezelfde melding.

# permalink

Canal+ digitaal bij Multikabel

15 december 2004

multikabel logoMultikabel meldt in een persbericht dat vanaf maart 2005 Canal+ in het digitale pakket beschikbaar komt.

"Op dit moment is Canal+ nog analoog via de kabel te bekijken met behulp van een speciale ontvanger. Multikabel en Canal+ zijn nu een distributieovereenkomst aangegaan waarbij het aanbod van Canal+ via het eigen digitale platform van Multikabel aangeboden zal worden."

"Men kan vanaf dit voorjaar dus ook kiezen voor Canal+ in digitale beeld- en geluidskwaliteit waarvoor geen aparte Canal+ ontvanger meer nodig is. De uitzendingen van Canal+ zullen tot 1 januari 2006 ook nog analoog beschikbaar blijven."

canal plus logo"Alle Canal+ klanten uit het Multikabel verzorgingsgebied die overstappen naar digitale TV, krijgen daarmee gratis toegang tot een extra, derde Canal+ kanaal. Dit extra kanaal, Canal+ Geel, is net zoals Canal+ Rood een 24 uur per dag filmzender."

Prijzen voor Canal+ zijn op de Multikabel site nog niet te vinden. Je zou verwachten dat dit aanzienlijk lager kan zijn dan de huidige abonnementsprijzen voor Canal+; De consument koopt zelf zijn decoder, dus die hoeft niet meer gehuurd te worden, en Canal+ bezuinig behoorlijk op de kosten voor doorgifte, in plaats van twee volledige analoge kanalen gebruikt ze voor 3 digitale kanalen maar een deel van de ruimte die nodig is voor één analoog kanaal. Maar of dit voordeel doorgegeven gaat worden aan de consument?

(Via mediamagazine)

# permalink

Beperkingen opname TV programma's in de USA?

13 december 2004

In Nederland staan we aan het begin van digitale TV, in de VS is men al iets verder. Digitale TV is al langer ingevoerd, en ook de Digital Video Recorder (DVR) is vrij normaal. Een set-top-box met ingebouwde Hard Disk-recorder is daar op de markt (in de UK biedt Sky ook iets dergelijks met Sky Plus).

AllYourTV.com biedt een kijkje op wat de gevolgen daarvan zouden kunnen zijn;

"A middle-level executive at Time Warner has approached several cable companies and broached the idea of restricting the ability of customers who use those company's Digital Video Recorders to record several popular Time Warner TV programs."

De omroepen zien HD recorders als grote bedreiging voor hun inkomsten (reclame skippen wordt erg makkelijk, en ook de angst voor kopiëeren is groot). Als recorders geintegreerd worden met decoders, is het simpel om beperkingen op te leggen aan wat je mag opnemen, of hoe lang je het mag bewaren.

"Viewers would be able to record an episode with their DVR, but there would be a time limit on how long it would be available for viewing. The executive was pushing for an expiration date that coincided with the premiere of the next episode. The consensus of the cable executived was that it needed to be between 2-4 weeks."

(Via boingboing.net)

# permalink

MTV bestelt hardware voor themakanalen.

08 december 2004

mtv logoDit haalde ik uit Broadband TV Nieuws, en het staat ook op http://www.alphatronbroadcast.nl/;

"Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Alphatron Broadcast Electronics BV ontving deze week de opdracht voor de levering van een aantal digitale play-out systemen voor de realisatie van de vijf nieuwe Nederlandse TV-themakanalen van MTV / TMF. Al eerder dit jaar plaatste NOB Crossmedia een vergelijkbare opdracht geplaatst voor de VPRO themakanalen. De play-out systemen zijn ontwikkeld en gefabriceerd door Alphatron%'s zusterbedrijf PubliTronic, gevestigd te Apeldoorn. De Indigo videoservers bieden een groot aantal grafische mogelijkheden en vormen onder besturing van Cobalt automatisering software een technisch volwaardige- en betaalbare oplossing voor bedrijven die hun programma's willen distribueren via de kabel of internet. De Indigo's zullen worden geinstalleerd op het Mediapark in Hilversum binnen de Media Gateway, van waaruit programma's aangeboden zullen worden aan onder andere het kabelnetwerk van UPC. Indigo / Cobalt combinaties zijn eerder in gebruik genomen door de Britse bedrijven Brittish Telecom, NTL, Inmedia en door Disney Channel in Frankrijk."

De Indigo playout servers zijn een soort opgevoerde PC's, dat is alles wat je nodig hebt om een themakanaal te beginnen. De eenmalig technische kosten van zo'n kanaal zijn 80.000 euro, volgens Vpro-directeur Peter Schrurs. Als we wat verder kijken op de Publitronic site zien we dat we al dagelijks dit het resultaat van dit soort systemen kunnen bewonderen; RTL-z, (een vorige versie van) UPC infokanaal, en het TV Home infokanaal.

# permalink

NMA: Kabelbedrijven mogen KPN de toegang tot hun netwerk weigeren

07 december 2004

NMa logoPlanet multimedia meldt in hun persoverzicht dat in de Telegraaf (niet gratis online...) het volgende bericht staat;

"De kabelbedrijven mogen KPN de toegang tot hun netwerk weigeren. Dat schrijft directeur-generaal Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een brief aan het ministerie van Economische Zaken. Opmerkelijk is dat minister Brinkhorst (Economische Zaken) de van 30 augustus daterende brief nooit naar de Tweede Kamer heeft gestuurd."

Zie ook Trouw;

"Kalbfleisch komt in de brief tot de conclusie dat kabelaars op basis van de Mededingingswet niet verplicht zijn om KPN toe te laten tot hun netwerk, aldus De Telegraaf."

Verder bij Planet;

"KPN is, zegt de NMa, niet volledig afhankelijk van de kabelaars om tv-zenders aan de bieden. Ze kan dat ook doen via televisiedochter Digitenne.

Dat heeft de NMa-directie al op 30 augustus 2004 aan de minister laten weten, maar die heeft er tot op heden publiek niets mee gedaan, zo bericht De Telegraaf vandaag.

De woordvoerster van de NMa bevestigt dat dit advies is gegeven. 'Maar het was een advies aan de minister en om die reden is het niet openbaar gemaakt.'

Nu heeft de NMa of een andere partij, wellicht de Vecai, het stuk laten lekken.

Het ministerie van Economische Zaken kon zojuist nog geen reden bedenken waarom Brinkhorst het advies in een bureaulade heeft geschoven in plaats van naar de Tweede Kamer te sturen.

Wellicht is Brinkhorst, die fel voorstander is van open toegang tot infrastructuren, niet blij is met het advies van de NMa."

# permalink

Details digitaal pluspakket bij Multikabel

05 december 2004

multikabellogo.gifBij Multikabel staan details van het digitale pluspakket zoals dat bij Multikabel vanaf 1 januari 2005 gelden.

Het pluspakket gaat € 5,- per maand kosten. In dit pakket zitten 25 TV zenders en de 40 non-stop muziek kanalen van Music Choice. Een aantal zenders die nog standaard in 'het digitale pakket' zitten worden er uit gehaald, en daarvoor moet apart betaald worden. Het betreft Travel Channel, MGM, Performance, TCM, Mezzo, Private Gold en Cartoon Network. Prijzen hiervan zijn nog niet bekend, maar liggen ergens tussen € 0,50 tot € 3,- per maand.

Extra kaarten.

Bij Multikabel is het mogelijk om extra smartcards aan te vragen voor extra TV's. Deze kosten € 0,50 per maand (Maximaal 3). Op die kaarten krijgt de abonnee dan hetzelfde pakket aan zenders dat hij al ontvangt. Multikabel ondersteunt de combinatie Sagem/MrZap en nieuwe ontvangers niet, dus je oude decoder kan alleen nog voor het basispakket gebruikt worden (dat kan dan blijkbaar weer wel).

Ter vergelijking; bij TV Home was een 2e abonnement al langer mogelijk voor € 4,25 per maand. Dat kon/kan ook met een Sagem, en bevatte alleen de zenders zoals ze in het digitale pakket van 80 zenders zitten. Op de nieuwe site met info over het nieuwe pakket valt daar niets meer over terug te vinden.

# permalink

Kamervragen over themakanalen

03 december 2004

VVD-Tweede Kamerlid Fadime Örgü heeft een serie vragen ingediend over de nieuwe themakanalen van de publieke omroep bij Media-staatssecretaris Medy van der Laan;

1. Heeft u kennis genomen van het (gedeeltelijk gerealiseerde) voornemen van de VPRO vier digitale themakanalen te beginnen? (www.vpro.nl/programma/themakanalen)

2. In welke mate maken de themakanalen publiek gefinancierde content beschikbaar die nu op de plank van de publieke omroep is blijven liggen?

3. Deelt de staatssecretaris de mening dat de publieke omroep geen digitale kanalen mag inrichten die qua inhoud concurreren met commerciële televisie?

4. Wat heeft de staatssecretaris met de publieke omroep over de inhoud van themakanalen afgesproken?

5. Uit welke middelen worden de afzonderlijke themakanalen gefinancierd?

6. Hoe duur is een digitaal net ten opzichte van een traditioneel net?

7. Komt er reclame op één of meerdere van de VPRO netten? Zo ja, deelt u de mening dat zulks een bedreiging betekent voor de toekomst van digitalisering en commerciële (betaal)televisie in Nederland en derhalve onwenselijk is?

De VVD denkt dat het aanbieden van themakanalen een bedreiging is voor de digitalisering van televisie. Het is wel concurrentie voor de commerciele aanbieders, maar die komen voorlopig niet verder dan afwachten (zie de opmerkingen van John de Jong van RTL Nederland op het vecai seminar) tot er voldoende marktaandeel is. Het bekende kip-ei probleem, waar de publieke omroep nu eens voor broedkip speelt.

Wel mag er een digitaal parlementskanaal komen;"een digitaal parlementskanaal op de leest van het Amerikaanse C-Span. De omroep kan vooralsnog beter alle tijd en energie voor digitale televisie in een project steken dat de democratie in de huiskamer brengt; Eerste Kamer, Tweede Kamer, Europees Parlement, meerdere vergaderingen op één digitaal kanaal.", maar dan een zonder kritiek; "Op zo’n digitaal parlementskanaal kan men zonder journalistieke analyse, opinie en commentaar, zonder redactionele keuzes en zonder mogelijke verdraaiingen van de waarheid kennis nemen van de activiteiten van volksvertegenwoordigers en politici."

Behalve dat dit de geur heeft van een gemeenteraad die alleen subsidie aan een lokale omroep wil geven op voorwaarde dat de maandelijkse raadsvergadering helemaal uitgezonden wordt (om de politiek onder de mensen te brengen, niet uit mediageilheid...), wordt er ook aan voorbijgegaan dat ook hier redactionele keuzes gemaakt moeten worden. Wat als er meerdere vergaderingen tegelijk zijn? Als er geen vergaderingen zijn, wat herhaal je dan? Samenvattingen maken politiek begrijpelijk, maar dat mag niet want dat zijn keuzes... Zelfs camerastandpunt is een een redactionele keuze (In de UK is zelfs vastgelegd wie er wanneer in beeld moet komen. Daarbij vergeleken stellen de regels van de KNVB niets voor.)

De vergelijking met CSPAN gaat ook niet op, want daar stikt het van de Call-in programma's (dus meningen), en het wordt betaald met giften, niet door de staat.

Reageert de publieke omroep een keer 'snel' op nieuwe techniek, is het niet goed omdat de commerciëlen nog niet begonnen zijn (terwijl ze al jaren over themakanalen praten, maar niet durven).

Eens?/oneens? Zet het in het commentaar!

# permalink

Themakanalen

03 december 2004

vpro logoAfgelopen woensdag hield de VPRO een 'demonstratie van de digitale toekomst'. Daar werden niet alleen themakanalen van de VPRO gepresenteerd, maar namens de gezamenlijke omroepen presenteerde Harm Bruins Slot hun journaal24 en verdere plannen.

3voor12 TV wordt portal.

3voor12 portalHet al bestaande kanaal 3voor12tv is uitgebreid tot twee tv kanalen, en 8 radiokanalen. Het huidige 3voor12tv gaat central heten. Daarnaast komt 3voor12 on stage, met live concerten en DJ sessies.

Voorlopig alleen bij UPC waar de Motorola decoder gebruikt wordt kun je een portal versie van 3voor12 bekijken (zie plaatje hiernaast). Je ziet dan kleine beeldjes van de 2 TV kanalen, en een overzicht van de 8 radiokanalen. Met de cursor kun je 1 van deze kiezen, en dan hoor je het bijbehorende geluid. Verder zie je informatie van de internetsite.

Jammer dat dit alleen bij UPC beschikbaar is. Bij de andere kabelaanbieders zal het niet zo snel beschikbaar komen, omdat zij net allemaal afgestapt zijn van dit soort interactieve toepassingen.

HollandDoc

hollanddocNaast herhalingen van recente uitzendingen van programma’s als Tegenlicht en Dokwerk, gaat HollandDoc bijzondere films uit het archief uitzenden, gegroepeerd rondom wekelijkse thema’s.

Holland Doc is te ontvangen via digitale televisie (in eerste instantie alleen via UPC maar met andere kabelbedrijven wordt gepraat), en is in breedband-kwaliteit ook te bekijken via internet.

/Geschiedenis

slash_geschiedenis.gif/Geschiedenis (uitspraak: slash geschiedenis) is de naam waaronder VPRO en NPS op internet in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Omroep.nl sinds 2002 aandacht aan geschiedenis besteden. Vanaf 6 februari 2005 is het ook de naam van het digitale themakanaal dat de twintigste eeuw centraal stelt.

/Geschiedenis is te zien via UPC (met andere kabelaars wordt gesproken) en via internet op www.omroep.nl/geschiedenis.

Holland Doc en 3voor12 zijn al begonnen, /Geschiedenis volgt op 6 februari 2005.

Journaal24

nos24Deze zender herhaalt 24 uur per dag het laatste journaal. Dit is dus niet veel anders dan wat nu al overdag via Nederland 2 kunnen zien, aangevuld met een tikkertape onderin het scherm (Waarom wil iedereen toch zo'n pseudo actuele tikkertape?) en wat weersinformatie aan de zijkant.

Harm Bruins Slot legde uit dat zijn uitspraak dat de publieke omroep zou komen met 5 themakanalen bedoeld was als tegengeluid voor de plannen in Den Haag om van 3 naar 2 zenders te gaan. Verder kondigde hij aan dat in Januari de publieke omroep wil beginnen met een parlementair kanaal. Het gaf allemaal de indruk dat journaal24 in record tempo uit de grond gestampt is, omdat de gezamenlijkheid niet achter kon blijven bij het VPRO inititief, en ook om mee te liften op de publiciteit (en techniek) van de VPRO kanalen.

# permalink

Chellomedia biedt samen met Canal+ op voetbal

01 december 2004

Uit het AD.nl;

canal plus logo"Chellomedia heeft samen met Canal+ op de voetbalrechten voor achter de decoder geboden. Beide mediabedrijven willen de live wedstrijden van onder andere Feyenoord, Ajax en PSV via de kabel van UPC en de satelliet van Canal Digitaal gaan uitzenden. ...

chello media logo'We zullen trachten voetbalrechten zo breed mogelijk te gaan uitzetten', verklaart Bert Holtkamp van UnitedGlobalCom (UGC), de moedermaatschappij van UPC, Chellomedia en Canal+. 'Dat betekent dat we niet alleen onze eigen merken willen gaan bedienen. Het kan ook zijn dat Essent of KPN Televisie via Chellomedia deze voetbalwedstrijden gaan uitzenden'."

Chello Media is onderdeel van UGC, net zoals UPC. Het voetbalkanaal valt ook onder Chello Media. Het lijkt er op dat UGC zijn grote concurrent voor de betaaltv-rechten heeft opgekocht.

Ik vraag me alleen af of bedrijven die een fusie/overname gepland hebben al samen mogen werken voordat die fusie goedgekeurd is.

# permalink