digitale kabeltelevisie

« Casema en Multikabel gaan Irdeto gebruiken TV Home: Genre Info in EPG »Losse Linkjes

27 april 2004

Geen echt nieuws vandaag, maar wat linkjes die de afgelopen dagen zijn blijven liggen, en voor de liefhebber wel aardig kunnen zijn;

 • Het is weer de tijd van de jaarverslagen, en ook Essent heeft een jaarverslag gemaakt. Prachtig vormgegeven, mooie foto's, volkomen inhoudsloos. De raad van bestuur heeft er voor gezorgd dat ze goed op de foto staan. Duidelijk is dat Essent op veel gebieden actief is, en de kabel is er maar één van. En TV Home is dan maar weer een klein onderdeel daarvan. Geen cijfers over abonnee aantallen voor TV Home, wel totaal aantal analoog; 1.690.000. Wel een zelfgenoegzame opmerking over TV home; "Alternatieve aanbieders zijn hierdoor voorlopig weer op flinke achterstand geplaatst". Nou is een beetje zelfvertrouwen leuk, maar je kan ook overdrijven. Dit doet vermoeden dat men nu tevreden achterover denkt te kunnen leunen, omdat de abonnees nu toch wel komen binnenstromen...
 • Heel anders is het jaarverslag van Primacom, de duitse eigenaar van Multikabel. 122 Pagina's dicht bedrukte duitse tekst, geen enkele foto, alleen maar feiten over hun enige activiteit; kabel. Maar wel cijfers. In Nederland 314.680 analoge kabel abonnee's, en 5.963 abonnee's voor digitale TV. Dus nog geen twee procent. Verder veel uitleg over duitse structuur (daar is groot deel van kabel in handen van Deutsche Telekom, en pas het laatste stukje in handen van private maatschappij, als ik het goed begrijp.), en inhoud van programma aanbod.En bedragen, bijv. hoeveel er aan BUMA / SENA rechten betaald moet worden voor het analoge pakket; voor het standaard pakket (42 zenders) totaal € 3.04 per kwartaal per abonnee. Dat was meer dan ik verwacht had , en geeft dus ook een indicatie hoeveel TV Home ongeveer moet betalen voor 80 zenders. Dit zijn dus ook kosten die gemaakt moeten worden voor zenders die 'gratis' van de satelliet te halen zijn...
  (links naar jaarverslagen via dutchmedia web-log)
 • Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een Dossier Kabel online staan, met daarin o.a. een brief die minister Brinkhorst afgelopen maart naar de tweede kamer heeft gestuurd. (Ja het was echt dit jaar, dat de ambtenaren al in de datum van de brief (18 maart 2003) een fout hebben gemaakt is knap slordig). Staan niet echt schokkende dingen in, wel dat bijv. proef met interactieve TV mislukt is.
  "Wegens achterblijvende ambitie van de kabelexploitanten en zelfs terugloop van de penetratie van set-top-boxen, is de pilot in 2003 voorlopig geëindigd.".

  En ook in de nabije toekomst lijkt het er niet in te zitten;
  " De kabelbedrijven hebben om twee redenen aangegeven vooralsnog niet in te zetten op interactieve digitale televisie:

  zij kiezen voor de strategie eerst de stap van analoge naar digitale televisie te maken;

  MHP vergt dure settopboxen, wat de overstap kan belemmeren en bovendien wil men de reeds aangeschafte boxen en de ontwikkelde applicaties zo lang mogelijk blijven gebruiken.
 • Volgens Webwereld gaat Essent extra investeren om in 2005 het hele netwerk geschikt te hebben voor kabel internet. En daarmee zou ook TV Home beschikbaar komen???
 • Venturo weblog meldt dat kabelexploitanten in gesprek zijn met Philips over levering van grote aantallen decoders, om gratis door te leveren aan de consument. Dat zou dan terug verdiend moeten worden met de extra diensten die de consument af gaat nemen. Er worden geen bronnen of namen genoemd. Het lijkt mij een nogal sterk verhaal, omdat we overal juist zien dat men interactieve en extra betaalde diensten verlaat (behalve dan bij UPC). Maar als ook het huidige TV Home faalt zou dit wel eens het laatste redmiddel kunnen zijn om digtale kabel televisie door de strot van de consument te duwen.