digitale kabeltelevisie

« TV Home: Informatie over vervangen Viaccess kaart door Irdeto VECAI notitie over digitale kabeltelevisie »Media Bridges notitie over digitale kabeltelevisie

30 mei 2004

mediabridgeslogo.gifBij Mediabridges staat een notitie geschreven in opdracht van het Ministerie van Economische zaken. Bij economische zaken is hier niets over terug te vinden, ook bij in het Dossier Kabel van het ministerie van OCW staat het niet genoemd. Dutch media weet iets meer van dit bedrijf, het betreft het bedrijf van een voormalig Casema medewerker Gijs Davelaar.. En Dutchmedia heeft een 'paar' kanttekeningen bij het rapport gemaakt. Amusant leesvoer. Als ik vroeger zoveel opmerkingen bij een werkstuk kreeg had ik toch een probleem.

De notitie geeft toch een aardig beeld van de problemen die er zijn bij de invoering van digitale kabeltelevisie.

Hoewel Dutchmedia al heel uitvoerig is geweest in haar kanttekeningen, wil ik daar zelf ook nog een paar dingen aan toevoegen;

  • HDTV wordt nergens genoemd. Een kanaal doorgeven in HDTV vergt veel meer capaciteit dan een gewoon TV kanaal. Dan worden de rekensommetjes toch wel anders, en zou er wel eens een gebrek aan capaciteit kunnen ontstaan.
  • Een programmaraad zou niet meer nodig zijn, want de consument kan zelf zijn pakket kiezen. Maar wie bepaalt wat er aangeboden wordt? Nu lijkt het nog alsof met digitaal alle gewenste kanalen doorgegeven kunnen worden, maar ook dat zal een keer 'vol' zitten. En dan moeten er keuzes gemaakt worden. Dan is een programmaraad een beter orgaan om te bepalen wat er in ieder geval doorgegeven moet worden dan een exploitant. Of de kijker het afneemt is weer een individuele keuze.
  • In hoofdstuk 9 staat dat er nog geen Europese overeenstemming is over standaarden voor Digitale TV. En dan worden OpenTV, Liberate, Mediahigway en MHP genoemd. Dit zijn echter standaarden/producten voor interactieve applicaties. De standaard voor digitale TV is DVB, en die staat al behoorlijk vast. De schrijver lijkt overigens zelf interactieve applicaties te beschouwen als de drijfveer achter digitale TV, terwijl de praktijk nu anders lijkt. De omroepen zijn met hun experimenten gestopt, en TV Home ondersteunt het helemaal niet meer.