digitale kabeltelevisie

« Media Bridges notitie over digitale kabeltelevisie TV Home: EK Breedbeeld op kanaal 11 »VECAI notitie over digitale kabeltelevisie

30 mei 2004

De VECAI (de Vereniging Exploitanten Centrale Antenne Installaties, oftewel de branche-organisatie van Nederlandse kabelbedrijven) heeft een notitie geschreven over de overgang van analoge naar digitale kabeltelevisie. Een kort verhaal van vier kantjes, helaas op internet gezet in word-format. (Dan heb je het gebruik van open standaarden toch nog niet echt door) Er staat niet echt veel nieuws in, behalve dat er gewerkt wordt aan een 'geharmoniseerde visie'. Lekker concreet.

Op de tweede pagina wordt gezegd dat 'het analoge aanbod aantrekkelijk is en blijft voor de consument'. En 'Deze minimum televisiedienst zal beschikbaar zijn en blijven voor iedere consument die de keuze maakt voor een kabelaansluiting'. Dat klinkt goed, je zult tenminste niet gedwongen worden tot digitale kabel als je dat niet wilt. Echter, op pagina drie staat dat de overheid mee moet helpen met '...een gezamenlijke richting en horizon te bepalen, inclusief het mogelijke moment dat de laatste consument overstapt van analoog naar digitaal.'. Dus toch analoog uitschakelen?

Verder is het vooral een smeekbede aan programma aanbieders om met content te komen, en aan de overheid om de auteursrechten anders te regelen.

Vecai wil graag opmerkingen ontvangen, bij deze dan;

Waarom niet de zenders die nu al analoog aangeboden worden ook digitaal gratis (binnen het basis abonnement) aanbieden? Dat betekent dat ze niet gecodeerd hoeven te worden, geen extra abonnee administratie nodig, en geen keuze voor een encryptie standaard, die later weer vervangen moet worden. Decoders hiervoor zouden heel goedkoop kunnen zijn, en in het hele land werken, zodat consument geen risico loopt bij verhuizing. Een tweede TV of video aansluiten kan zonder extra maandelijkse kosten, net zoals nu. De consument houdt voor hetzelfde nivo van service dezelfde prijs, alleen de kabelmij heeft minder kosten omdat ze op termijn minder bandbreedte hoeft te gebruiken. (Een zogenaamd betere beeldkwaliteit bij digitaal mag geen argument voor hogere prijs zijn, dat betekent dat de kabelmaatschappij bij het analoge signaal gewoon tekort schiet)

Alleen voor extra diensten (meer zenders, interactieve applicaties) zou het abonnee model gebruikt kunnen worden. Kabelmaatschappijen moeten hier een duidelijke keus maken; is digitale TV een extra dienst, waarmee extra verdiend kan worden, of is het doel uitschakelen van de analoge kanalen en vrijmaken van bandbreedte voor andere extra diensten, zodat daarmee verdiend kan worden?

Ik ben bang dat de kabelmaatschappijen hier dezelfde truc gaan uithalen die ook bij de introductie van de CD is gedaan; voor hetzelfde product op een ander medium ga je twee keer zoveel betalen.