digitale kabeltelevisie

« VECAI notitie over digitale kabeltelevisie Cai Westland begint met digitale televisie »TV Home: EK Breedbeeld op kanaal 11

02 juni 2004

EK in breedbeeldSinds vandaag is kanaal 11 gereserveerd voor het breedbeeldsignaal van Nederland 2 tijdens het EK voetbal. Op het gewone Nederland 2 zijn dan de wedstrijden te zien in 4:3, op kanaal 11 op TV Home (en ook bij Cai Westland, Multikabel en UPC) is dezelfde wedstrijd in 16:9 te zien.

De wedstrijden worden in 16:9 opgenomen, maar de NOS geeft het signaal door in 4:3. Er wordt dus een stukje aan de zijkanten weggelaten. Het hele beeld is wel te zien bij TV Home.

Is alleen de vraag waarom de NOS niet gewoon het 16:9 signaal uitzendt?

Ik ben geen liefhebber van voetbal, maar toch benieuwd naar de 16:9 EK uitzendingen. Op spreekbuis (website voor omroepmedewerkers (m/v)) staat een artikel over het EK in breedbeeld bij de digitale kabel. Uit dit artikel, en navraag bij TV Home blijkt dat het veel geregel is/was om dit voor elkaar te krijgen.

Het komt er op neer dat de wedstrijd wel in breedbeeld wordt opgenomen, maar niet zo uitgezonden wordt;
"Het signaal wordt in Portugal door EBU (exclusieve signaal leverancier van UEFA) aangeleverd in breedbeeld. Normaal gesproken wordt dit in 4:3 doorgegeven maar het NOB neemt in overeenstemming met ons ook het signaal af in 16:9. ....In Hilversum zal het geluid en teletekst worden toegevoegd en doorgezet naar de providers die participeren (CAIW, Multikabel, UPC, Essent Kabelcom). "

En ook opmerkelijk;
"Tenslotte zul je je ook wel afvragen of dit dan exclusief voor kabel is gedaan. Nee, in principe had ook CDS of Digitenne hierin kunnen participeren. Dit hebben ze niet gedaan. Alleen het initiatief om dit te doen en al het werk wat er voor nodig was heeft Essent in ieder geval de kar getrokken."

Vanaf vrijdag is op kanaal 11 het signaal van nederland 2 te zien. Voor de liefhebbers dus een leuk extraatje, en ondertussen ga ik op zoek naar een zender waarop geen voetbal, of erger nog, gepraat over voetbal te zien is...