digitale kabeltelevisie

« Themazenders bij VPRO, Frans Bauer op MTV CNN Türk bij CAIWAY »NCRV nieuwsquiz toch interactief bij TV Home

12 oktober 2004

ncrvnq.jpgOfficieel worden via TV Home geen interactieve programma's meer doorgegeven. Ook Stoneroos heeft op haar eigen site gezet dat door alle UPC-abonnee's in het bezit van een Sagem set-top box nog met de nieuwsquiz meegespeeld kan worden. Maar ik was vanavond met mijn Sagem-decoder door een oud opgeslagen favorietenlijstje aan het zappen, en kwam deze interactieve melding tegen. Het programma bleek op deze 'oude Nederland 1' interactief te zijn. Als je met het standaardlijstje 'A' op Nederland 1 afstemde zag je niets bijzonders.

ncrvnq1.jpgIn tegenstelling tot vorig jaar is de uitzending nu in anamorph breedbeeld. Vorig jaar was de uitzending nog in letterbox formaat.

In dit plaatje zie je de ronde met 'open' vragen. Voor interactief meedoen staan linksonder drie mogelijke antwoorden, en rechtsonder staat een klokje met hoeveel tijd er nog is om te antwoorden. De decoder zet deze elementen in beeld. De maximale antwoordtijd is niet een vaste tijd, maar afhankelijk van hoe snel de kandidaten in de studio het antwoord gaven. Dit kan dus ook alleen maar aan een van tevoren opgenomen programma toegevoegd worden.

ncrvnq2.jpgDe NCRV is volgens mij de enige omroep die nog iets aan interactieve programma's doet (afgezien van onzinnige SMS spelletjes). Behalve de Nieuwsquiz wordt ook Willem Wever nog interactief uitgezonden. Alleen jammer dat het te bereiken publiek steeds kleiner wordt.