digitale kabeltelevisie

« Publieke omroep wil themazenders beginnen CommerciĆ«le omroepen starten met digitale televisie »Publieke Omroep wil snel beginnen met themazenders

01 oktober 2004

po_logo.gifVia Stoneroos Interactieve Televisie - Archief van iTV nieuwsberichten;

Publieke Omroep wil op korte termijn naast de bestaande netten thema-zenders gaan samenstellen die via digitale televisiekanalen moeten worden verspreid. "We hebben de themaplannen uit de kast gehaald en gaan er voortvarend mee aan de slag", zei H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van PO, woensdag op het jaarlijkse omroepcongres in Bussum. Volgende week gaat zijn organisatie een projectleider aanstellen die het plan in goede banen moet leiden. Enkele jaren geleden poogde de overkoepelende organisatie van alle omroepen ook al een nieuwszender en cultuurzender te realiseren, maar die stations moesten via analoge kanalen hun weg naar de huiskamers vinden. Door de opkomst van digitale tv schat Publieke Omroep (PO) nu in dat de plannen kansrijker zijn.

Bruins Slot denkt dat er ruimte is voor vijf kanalen met als onderwerpen: nieuws, cultuur, jeugd, sport en parlement. De eerdere plannen gingen niet door wegens Hilversums gekrakeel en de hoge kosten. "De kosten vallen mee als het gaat om digitale televisie en een discussie binnen de omroepen is er nu ook niet, omdat wij als Publieke Omroep gewoon hebben besloten dat het gaat gebeuren", aldus Bruins Slot. In eerste instantie wil PO bestaande programma's van de omroepen gerangschikt naar thema's op de betreffende kanalen gaan uitzenden. Op het congres spraken ook nationale en internationale topmannen van de commerciƫle concerns RTL en SBS. Ook zij deelden mee in de toekomst digitale tv-kanalen te willen beginnen.

SBS wil over een jaar beginnen met dergelijke kanalen op het gebied van muziek. Zij denken dat het nieuwe tv-station van John de Mol ook is bedoeld om via die brede familiezender zijn overige, nog te beginnen, digitale stations te promoten. Door digitalisering is het mogelijk veel meer kanalen te ontvangen dan via de 'oude' analoge kabel. In Nederland is momenteel nog niet veel belangstelling voor digitale tv omdat die oude kabel nog ongeveer dertig tot veertig zenders aankan. In landen waar de analoge kabel minder is doorgedrongen, is nu al meer animo voor digitale televisie. De kenners verwachten dat in Nederland dat ook snel het geval zal zijn.
[copyright 2004, ANP via Volkskrant]