digitale kabeltelevisie

« Casema maakt decoder goedkoper Chellomedia biedt samen met Canal+ op voetbal »Publieke Omroep start digitale themakanalen per 1 december

30 november 2004

po_logo.gifVia Stoneroos, NOS begint nieuwszender per 1 december;

"De Publieke Omroep heeft vanaf 1 december haar eerste eigen digitale themakanaal. In navolging van de VPRO dat start met een documentaire en muziekkanaal, brengt de Publieke Omroep onder de vlag van de NOS een 24 uur nieuwszender met de naam Journaal24. Op dit kanaal is 24 uur per dag een herhaling te zien van de meest recente journaaluitzending met daarbij tickertapes met het laatste nieuws en weerberichten. Het is de bedoeling dat het kanaal later uitgebreid wordt met live Tweede Kamer uitzendingen en andere nieuws-programma's. Journaal24 is in eerste instantie alleen te zien door abonnee's van UPC Digital en via Internet. De verwachting is dat het kanaal ook snel bij andere kabelmaatschappijen met digitale pakketten te zien zal zijn. Of het kanaal ook via Digitenne/KPN-TV of Canal Satelliet te zien zal zijn is nog onzeker."

En ook bij Stoneroos;

"De VPRO start op 1 december met een nieuw themakanaal gericht op verdiepende televisie: Holland Doc TV. Daarnaast wordt het reeds bestaande themakanaal gericht op muziek, 3voor12TV, vernieuwd en uitgebreid.

Holland Doc TV zendt 7 dagen per week, 24 uur per dag documentaires en andere informatieve TV-programma's uit. Naast herhalingen van recente uitzendingen van programma's als Tegenlicht en Dokwerk, gaat Holland Doc bijzondere films uit het VPRO-archief uitzenden, gegroepeerd rondom wekelijkse thema's. Verder komen er registraties van debatten, interviews en lezingen. De VPRO is initiatiefnemer van het kanaal, maar staat bij de verdere ontwikkeling open voor samenwerking met andere partijen, zowel binnen als buiten de publieke omroep. Tegelijkertijd met de lancering van Holland Doc wordt 3voor12TV getransformeert van non-stop clipzender naar een non-stop muziekkanaal met interviews, reportages, documentaires, talkshows en uitzendingen van complete live concerten.

De kanalen van de VPRO zijn te ontvangen via de digitale kabel en via Internet. Holland Doc TV is te zien via UPC Digital. 3voor12TV is te zien via UPC Digital en TV Home Digitaal van Essent. Het is de bedoeling dat de digitale kanalen in de loop van 2005 via zoveel mogelijk andere kabelbedrijven te zien zijn. De digitale TV-kijkers met een abonnement van UPC Digital krijgen een uitgebreide versie van 3voor12TV voorgeschoteld. Zij hebben de keuze uit 2 verschillende TV-kanalen en 8 radiokanalen."

Lijkt er op dat UPC digitaal hier voor loopt op de andere kabelbedrijven. Benieuwd wanneer de andere volgen.

Update 1/12;
Ook Caiway levert vanaf vandaag 3VOOR12 Central, 3VOOR12 On Stage en Holland Doc.