digitale kabeltelevisie

« SBS komt met drie digitale kanalen Vanaf april 2005 digitale tv in IJsselstein en Benschop via Caiway »Ook koopmodel in Belgie

17 december 2004

interkabel logoDe Broadband TV News meldt dat ook in Vlaanderen digitale TV in beweging is. Interkabel is een samenwerkingsverband van vier kabelmaatschappijen, en begint onder de naam "IN•DI" (af•ko van Interkabel Digitaal) met digitale TV. Het bericht vertelt alleen dat ook hier het koopmodel gebruikt gaat worden, en dat het conditional access systeem van Irdeto is. Het abonnement is inbegrepen in het huidige analoge abonnement; alle bestaande analoge zenders worden nu ook digitaal doorgegeven plus de extra kanalen: Bloomberg, Cartoon Networks en TCM.

De overeenkomst met de Nederlandse aanbieders blijkt verder te gaan; Als decoder gaat eerst de Nokia Mediamaster 119c aangeboden worden, en later volgen de andere bekende modellen.

Verder heeft ook Vlaanderen last van verschillende markmodellen; " Telenet, waarin de meeste overige Vlaamse kabelmaatschappijen zijn verenigd, is nog bezig met de voorbereidingen voor de lancering van een volledig interactieve digitale televisie volgens de MHP standaard. Als conditional access gebruikt Telenet momenteel MediaGuard voor de kanalen van Canal+ en de boeketten van Canal Digitaal."

En er is nog een derde partij; "Ook de Brusselse kabelmaatschappij Coditel start met digitale televisie en radio. Vanaf vandaag, woensdag 15 december, biedt de maatschappij 50 tv-zenders en 40 radiostations aan. De tv-kijkers in Brussel zullen onder meer kunnen kiezen uit acht jeugdzenders, drie sportzenders en zeven nieuwszenders."

Meer info over de ontwikkelingen in België op de digitale TV website.

Ook in Nederland kan er nog één en ander in beweging komen; volgens ingewijden zijn er nog 'kabelaars die zich aan het beraden zijn'... Zou dit iets te maken kunnen hebben met de 'nieuwe digitale televisie van UPC'? Maar ook Delta (voorheen Zekatel) is zich aan het beraden, ze zijn het vijfde kabelbedrijf in Nederland, en hebben nog geen digitale TV in het pakket.