digitale kabeltelevisie

« Duitsland: ARD en ZDF ongecodeerd op digitale kabel Decoder gratis bij Caiway »Casema lost capaciteitsprobleem over 1.5 maand op

12 februari 2005

Gradus VosVARA's Kassa deed vanavond een redelijke poging om digitale televisie-aanbieders met elkaar te vergelijken. Waar vergelijkingssites zoals digitelevisie en vergelijkdigitv zich vooral concentreren op cijfertjes als aantal kanalen en prijs, ging het hier ook om inhoudelijk zaken als gemak met installeren en kwaliteit. Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken, en zeker binnen zo'n korte uitzending wordt er nog wel eens kort door de bocht gegaan.

Er was één nieuwtje uit de uitzending te halen (de enige reden dat ik het noem), en dat is dat de woordvoerder van Casema Gradus Vos (door de regie Grada genoemd) bekend maakte dat over 1.5 maand het op zwart gaan van zenders vanwege voetbal over zou zijn. Dan wordt de capaciteit uitgebreid. Overigens maakte hij er wel een wazig verhaal van door te zeggen dat dit alleen optreed als er meer dan 8 wedstrijden tegelijk worden uitgezonden.

Op dit moment geeft Casema in principe alle 8 kanalen van het Voetbalkanaal door. Deze worden gebruikt om meerdere wedstrijden tegelijk te kunnen uitzenden. Alleen is niet genoeg capaciteit beschikbaar voor alle 8 kanalen. Als er meer dan 4 wedstrijden tegelijk worden uitgezonden, worden enkele andere zenders zoals BBC en ARD digitaal niet meer doorgegeven.

Over wanneer de analoge doorgifte van zenders gestaakt zou worden varieerden de antwoorden. Ronald van der Aart van UPC verwachtte ongeveer 5 jaar, Multikabel verwachtte nog zeker 10 jaar analoge doorgifte. Er is dus geen reden voor overhaastte aankopen.