digitale kabeltelevisie

« Casema wil alsnog een nationale kabelfusie Mediakabel verder zonder Casema »Decoderbezit 5% (of toch niet)

22 februari 2005

(Via adformatie);

"Er is in Nederland een langzame groei van digitaal tv kijken. Het schotelbezit is gestegen van 5,6 procent in 2001 naar 10 procent in 2004. 5,5 Procent van de huishoudens bezat vorig jaar een kabelabonnement in combinatie met een decoder."

Zo staat het ook in het persbericht van SKO (Stichting KijkOnderzoek). Dit gaat om de aankondiging van het rapport 'TV in Nederland 2004, ontwikkelingen in tv bezit en tv gebruik'.

Een opvallend hoog percentage, tot nu toe wezen alle cijfers op ongeveer 2 a 3% van de kabelabonnees die ook digitale TV hadden. Kijken we even naar een plaatje uit het hele rapport, dan wordt er wat meer duidelijk;

kabelabonnement met decoder

De abonnementen op Canal+ zijn meegenomen in deze cijfers. Waarom er een uitsplitsing is gemaakt in Canal+ decoders is niet duidelijk; in sommige gebieden is het Canal+ signaal analoog, en bij andere kabelbedrijven digitaal. Toch gebruikt Canal+ overal (nog) zijn eigen decoder en is hetzelfde programma te zien.

Het totaal percentage kabelabonnement met decoder (niet Canal+) blijkt een stukje verderop 2.4% te zijn. Het gebruik van de decoder voor 'extra TV themakanalen' is 1,6% in 2004. (Definitie TV Themakanalen is verder niet gegeven, dus wat dit cijfer nou eigenlijk betekent???)