digitale kabeltelevisie

« Kabel Noord komt met digitale TV (update) UPC gedeeltelijk naar Irdeto »NOS eist euro 10 mln van kabelsector voor tv

01 april 2005

Publieke omroepUit Het Financieele Dagblad (registratie verplicht);

"De publieke omroep wil geld zien van distributiebedrijven die verdienen aan de doorgifte van tv-zenders. De euro 10 mln die de NOS eist, wil de omroep aftrekken van de subsidie die hij jaarlijks ontvangt van de overheid."

"Dat zegt Cees Vis, lid van de raad van bestuur van de publieke omroep, in een gesprek met deze krant. 'Het kan niet zo zijn dat distributeurs goed geld verdienen aan onze programma's zonder dat wij er iets voor terugkrijgen', zegt Vis."

"Kabelbedrijven hebben circa 6,2 miljoen abonnees. Als het aan Vis ligt, moeten bedrijven zoals Casema, UPC en Essent straks euro 1,77 per abonnee per jaar gaan betalen voor de NOS-rechten van Nederland 1, 2 en 3. Nu betalen zij niets. Commerciƫle zenders ontvangen geen of een zeer geringe vergoeding voor hun 'content'. Ook telecombedrijf Versatel , dat vanaf augustus vol de concurrentie aangaat met kabelbedrijven, moet euro 1,77 per klant betalen aan de NOS."

"'Wij gaan niet betalen', zegt Vecai-directeur Rob van Esch namens de kabelbranche. Versatel wil niet zeggen of zij een vergoeding aan de NOS gaan betalen."

In dit artikel wordt niet gesproken over een vergoeding die betaald zou moeten worden door Digitenne of KPN televisie. Ook de situatie op satelliet wordt buiten beschouwing gelaten.