digitale kabeltelevisie

« 29500 digitale abonnees Casema Gemeente Groningen: OOGTV moet ook digitaal »Programmaraden vrezen eenzijdig zenderpakket

20 april 2005

kabelraden logoOp de site kabelraden.nl;

"Bij de komst van digitale tv dreigt het gevaar dat het zenderaanbod op de kabel vooral veel meer van hetzelfde wordt. En daarbovenop zal de kijker op hogere kosten worden gejaagd. Daarom is het belangrijk dat de rol van de programmaraden wordt verstevigd. Die rol is binnenkort onderwerp van de politieke discussie over de nieuwe mediawet."

"Aan de komst van digitale tv op de kabel en de rol van de programmaraden wijdt Kabelraden.nl op 22 april aanstaande in Nunspeet een congres met de titel Tv-kijken in de toekomst. Kabelraden.nl is het landelijk steunpunt voor alle 60 programmaraden in Nederland. Allerlei nieuwe technische ontwikkelingen lijken de Nederlandse kijker mee te voeren naar het luilekkerland van het onbegrensde kijkplezier. Digitale tv, digitenne en web-tv bieden de komende jaren veel nieuwe mogelijkheden: meer zenders, een groter programma-aanbod, nieuwe diensten en een betere ontvangstkwaliteit. De voordelen van digitalisering staan niet ter discussie. De vraag is alleen hoeveel die ontwikkeling de kijker gaat kosten en of het kabelbedrijf blijft bieden wat de kijkers willen."

"De komst van digitale tv op de kabel betekent dat kijkers meer gaan betalen voor hetzelfde aanbod. Of minder krijgen voor hetzelfde geld. Kabelbedrijven moeten ruimte maken op de kabel om hun digitale programma's aan te kunnen bieden. 'Dat gaat ten koste van de ruimte voor bestaande analoge tv-kanalen', aldus voorzitter Marco Swart van Kabelraden.nl. 'Wie nu veertig zenders kan zien, heeft binnenkort misschien nog maar twintig zenders in zijn pakket. Die andere twintig zenders zijn dan alleen te zien voor wie ook het digitale pakket afneemt. Bovendien moet de kabelabonnee voor elk tv-toestel in huis een decoder hebben. Voor mensen die dat willen en die zich dat kunnen veroorloven, is dat geen probleem. Maar wie tevreden is met het bestaande aanbod van zenders, moet dat gewoon kunnen blijven zien'"

"Als je nog maar twintig zenders kunt zien, is het erg belangrijk welke zenders dat zijn. Marco Swart: 'Die keuze kunnen we op dit moment niet alleen overlaten aan de kabelexploitanten. Bij bedrijven staan commerciƫle overwegingen voorop. Dat valt niet altijd samen met de voorkeuren van de kijkers. Zolang er geen sprake is van een werkelijk concurrerende markt voor tv, moet je invloed van de kijker op het aanbod regelen'. Die georganiseerde invloed kan minder worden al naar gelang de feitelijke concurrentie groter wordt en er voldoende toegankelijke keuzemogelijkheden voor de kijkers komen."

Volgens mij is dat op dit moment net wat kabelraden kunnen, adviseren over het basispakket van (nu) 15 zenders. Over de rest van de analoge zenders mogen kabelraden vaak wel een vrijblijvend advies uitbrengen, maar dat kan een exploitant naast zich neer leggen. Waarom dat anders is/moet als er ook nog tientallen digitale zenders worden doorgegeven is mij niet duidelijk.

"Invloed van de kijker is niet alleen belangrijk voor het bestaande analoge tv-pakket. Er komen immers steeds meer tv-zenders bij. Ondanks de grotere capaciteit op de gedigitaliseerde kabel zullen die niet allemaal in het digitale standaard-pakket passen. Dus ook in dat pakket zullen keuzes moeten worden gemaakt."

En nu gaan de kabelraden zichzelf even belangrijk maken;

"Op dit moment is invloed van de consumenten al geregeld. Bijna zestig programmaraden bepalen samen met de kabelexploitanten het aanbod van tv- en radiozenders. Met de komst van digitale kabel-tv wordt hun rol nog belangrijker. Daarom zal Kabelraden.nl er bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op aandringen dat programmaraden in het digitale tijdperk een stevige positie krijgen."

De inspraak is nu beperkt tot 15 zenders. En daarvan zijn door de wet al voorgeschreven Nederland 1,2,3, twee Vlaamse zenders, de regionale omroep, en indien aanwezig de lokale omroep. Dus men mag bepalen over 8 zenders.

Mijn indruk is dat de consument op redelijke termijn echt inspraak gaat krijgen, met zijn portemonnee. Er komt concurrentie tussen verschillende infrastructuren (ether, satelliet, kabel, ADSL), maar ik verwacht ook dat op de kabel concurrentie toegelaten moet worden.

Eens of niet? Reacties zijn welkom hieronder.