digitale kabeltelevisie

« Gaat OPTA ingrijpen in kabeltarieven? Kabelaars beginnen voorzichtig met tripple play »Samsung levert digitale ontvangers voor CAIW

29 april 2005

logo caiwayUit MediaMagazine.nl;

"Gisteren heeft kabelexploitant CAIW met Samsung het contract getekend voor de levering van 100.000 ontvangers voor digitale televisie. Dit in het kader van CAIW's project 'Allemaal Digitaal', waarbij alle abonnees van CAIW deze zomer een gratis digitale ontvanger kunnen krijgen. Ongeveer vijftig televisieprogramma's kunnen dan zonder extra kosten digitaal worden ontvangen. Na een intensieve inkoopprocedure is de keuze voor Samsung gemaakt. 'Samsung bleek de enige partij die in staat was de juiste ontvanger voor de juiste prijs op tijd te kunnen leveren', aldus Aart Verbree, directeur CAIW. Volgens Frans Hulshof, vice president van Samsung Electronics Benelux, bevestigt de order van CAIW dat Samsung een toonaangevende rol speelt in de markt voor digitale ontvangers. CAIW koopt de ontvangers niet alleen voor zichzelf in, maar ook voor partner kabelexploitanten die dezelfde digitale strategie gaan volgen. De levering aan CAIW staat gepland voor 1 juli. Voor de daarop volgende distributie van de ontvangers naar de abonnees zet CAIW een gespecialiseerd bedrijf in."

Volgens Vecai heeft Caiway zelf 87.456 abonnees, de rest zal wel voor partners zijn zoals Ijsselstein.

De meningen over de Samsung decoder op het TV Home/TVD forum zijn nogal wisselend. Het is op dit moment wel de enige decoder op de markt met 2 SCART aansluitingen, handig voor aansluiten op een videorecorder die niet kan 'doorlussen'.

Bij Planet Multimedia;

"'Over de kosten van de decoders mogen we geen uitspraak doen. Laten we het zo stellen dat we een prijs zijn overeengekomen die het de retail in staat zou stellen de unit tegen 99 euro aan te bieden', aldus CaiW-manager Jan Stolte."

"Waarom gratis digitale tv? Stolte: 'De analoge koek is op. Momenteel transporteren we 42 televisieprogramma's naar onze analoge abonnees. Als we constateren dat deze steeds meer keuze wensen, dan is 42 niet langer genoeg. We maken dan ook in één keer de omslag naar digitaal.'"

"Inderdaad, dat wil ook zeggen dat we analoge televisiekanalen gaan uitschakelen. Als iedereen in ons verzorgingsgebied is voorzien van digitale TV-ontvangers, dan wordt het analoge pakket versmald naar 25 zenders, waaronder de meest populaire natuurlijk. Dit om de voorziening richting het tweede en derde toestel niet in gevaar te brengen.'"