digitale kabeltelevisie

« Ik wil digitale televisie Brinkhorst tegen tariefverhoging UPC »Brinkhorst: uitschakelen analoog is geen verkapte prijsverhoging

24 augustus 2005

logo ezIn het antwoord (PDF) op vragen gesteld door kamerlid Gerkens (SP) stelt minister Brinkhorst van economische zaken dat het terugbrengen van het analoge pakket naar 24 kanalen door CAIW géén verkapte prijsverhoging is; "Enerzijds worden er minder analoge zenders doorgegeven anderzijds worden er meer digitale zenders doorgegeven voor hetzelfde tarief. Er is sprake van een anders en breder samengesteld aanbod voor een gelijk tarief, te weten € 11,95 (incl. BTW). [...]Het betreft een overgang van de analoge uitzendstandaard (CCIR-«PAL») naar de digitale standaard («DVB-C»). CAIW verstrekt per klant gratis een digitale ontvanger waarmee alle (tv)-kabelsignalen ontvangen kunnen worden op bestaande ontvangstapparatuur. De klant dient € 10, verzendkosten te betalen voor de decoder." Ook is deze aanpassing in het aanbod niet in strijd met het verbod van de OPTA om de huidige tarieven te verhogen met meer dan het Consumenten Prijs Index-cijfer. Dit omdat het volgense de Minister geen prijsverhoging is, en omdat die maatregel alleen geldt voor de grootste vijf kabelbedrijven; UPC, Essent, Casema, Multikabel en Delta NV.

Ondertussen heeft Gerkens alweer vragen gesteld naar aanleiding van artikelen in Trouw afgelopen vrijdag; eerst over de koppeling tussen internet abonnement via de kabel , en het verplichtte afnemen daarbij van analoge televisie (PDF). Verder over de aangekondigde prijsverhoging bij UPC (PDF) waarbij iedereen een 'gratis' decoder krijgt en het aantal analoge kanalen verminderd zal worden.

HDTV

Op vragen van Aptroot en Szabó (beiden VVD) (PDF) zegt de minister dat er voor de overheid geen rol is bij invoering van HDTV, anders "dan er zorg voor te dragen dat er voor de introductie van HDTV door marktpartijen geen onnodige regulerende belemmeringen zijn."

De laatste vraag van beide VVD'ers getuigt van weinig technisch inzicht; "Bent u bereid om een voortrekkersrol te spelen, zodat tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 2006 de Nederlanders die over een TV toestel beschikken op basis van plasma- of LCD-technologie gebruik kunnen maken van HDTV?". Zoals velen denken ze onterecht dat plasma of LCD gelijk is aan HDTV. Op dit moment worden veel van die toestellen verkocht die niet geschikt zijn voor HDTV. Voor HDTV is een hogere resolutie nodig (minimaal 720 lijnen).

Het antwoord op de laatste vraag is overigens (volgens mij volkomen terecht); "Nee. Ik ben van mening dat introductie van een dergelijke technologie bij uitstek een taak van marktpartijen is.".