digitale kabeltelevisie

« Caiway: 62% wil gratis decoder Einde Sagem decoder bij TV Home »NOB neemt rol Mediakabel over

01 augustus 2005

NOB logoBij Planet Multimedia een verhaal over het NOB dat signalen gaat leveren aan ADSL-providers voor distributie van tv-beelden via ADSL en de set-top.

"De telecombedrijven nemen aansluitingen op het 'broadcast compressieplatform' van het NOB, dat in ontwikkeling is."

"Dat is een systeem dat televisiesignalen uit de hele wereld, overwegend satellietsignalen, opvangt en digitaal geschikt maakt voor herverspreiding in Nederland naar set-topboxen, kabelbedrijven en ook mobiele telefoons. NOB beoogt het nieuwe systeem in augustus 2005 in bedrijf te nemen."

Dat klinkt wel heel erg als de markt waarop ook Mediakabel zich probeerde te begeven onder de naam Manycast. Alleen Mediakabel houdt 1 oktober op te bestaan.

"Vanaf deze maand kunnen ADSL-aanbieders - zoals KPN en Versatel - televisieabonnementen gaan verkopen. Daarmee kunnen ze de concurrentie aangaan met tv-kabelaars. Het NOB treedt binnen deze context op als technisch dienstverlener, de partij die de tv-beelden ontvangt en in uitzendformaat aanbiedt aan derden." Het NOB heeft nog een voordeel t.o.v. Mediakabel, ze zit dichter bij de content, een deel daarvan spelen ze zelf af; Diverse themakanalen worden vanuit de NOB 'uitgespeeld'. Ook de MTV themakanalen komen hier vandaan.

"Jeroen Wilmes, manager Verbindingen van NOB Cross Media Facilities, bevestigt de getekende contracten met ADSL-telecombedrijven. Hij houdt de namen van de partijen voor zich."

Een verschil met Mediakabel is dat NOB alleen pure signaallevering doet. Mediakabel doet ook autorisatie/abonnee registratie, en de helpdesk functies.

Lees verder bij Planet Multimedia