digitale kabeltelevisie

« Philips in HDTV voetbal Media-Center met DVB-c ontvanger »NRC: verschillen van inzicht kabelbedrijven

03 september 2005

In de NRC (registratie verplicht) een achtergondverhaal over hoe de verschillende kabelbedrijven proberen kijkers aan de decoder te krijgen. De aanpak van UPC, voor zover tot nu toe bekend, is op deze site al genoeg aan de orde gekomen.

Over het einde van analoge televisie; "UPC en Casema geven aan dat ze het analoge netwerk op de lange termijn gaan afbouwen, maar pas als de meerderheid van de kijkers - meer dan 80 procent, aldus Casema - een settopbox gebruikt."

En wederom de belofte dat er toch een soort standaardisatie komt voor decoders; "Ook de keuze van het type settopbox zorgt voor problemen. Essent en Casema vernieuwen hun 'decoderpark' met een nieuw model, dat op beide netwerken aangesloten kan worden. Dat is makkelijk als een klant wil verhuizen. UPC begint vanaf komend najaar met het uitdelen van Thomson settopboxen, en die werken niet als de tv-kijker een aansluiting heeft van Casema of Essent. 'Maar het type settopbox dat we voor de tweede of derde televisie gaan leveren, werkt wel op de andere netwerken', aldus een UPC-woordvoerder."

De uitwisselbaarheid zou er in de eerste helft van 2006 moeten zijn. Hoe dat er uit gaat zien is nog niet bekend, maar ik verwacht eigenlijk dat de huidige Irdeto decoders ook op het UPC netwerk gaan werken. Door simulcrypt kan een signaal met meerdere encryptie technieken gecodeerd worden. Dat is tot nu toe gebeurd bij TV Home en Casema, daar werden tegelijk Viaccess en Irdeto gebruikt. UPC zou dan zenders zowel in Nagravision als Irdeto kunnen coderen.