digitale kabeltelevisie

« Panasonic decoder uitverkocht Kamer is weer aan het werk »Publieke omroep levert EPG gegevens

23 september 2005

publieke omroep"De publieke omroep gaat programmagegevens leveren aan distributeurs van digitale televisie, zoals kabelmaatschappijen en telecombedrijven.De programmagegevens zijn al jaren inzet van een juridische strijd. Met name krantenuitgever De Telegraaf wil dat de gegevens worden vrijgegeven, zodat de krant hiermee een programmablad kan maken. De publieke omroep heeft dit tot dusver geweigerd."

"De gegevens worden nu wel geleverd aan KPN, Essent en Multikabel. Klanten van deze bedrijven met een digitaal televisieabonnement krijgen dit najaar een uitgebreide elektronische programmagids op hun tv. De publieke omroep levert de gegevens van alle Nederlandse publieke en commerciƫle omroepen, buitenlandse televisiezenders en ruim honderd digitale kanalen. Deze laatste zenders zijn alleen te zien met een zogeheten settop-box, een extra kastje voor bij de tv. De elektronische programmagegevens zouden op termijn kunnen worden gekoppeld aan slimme, digitale videorecorders."

"Mol onderhandelt nog met andere telecombedrijven en kabelmaatschappijen. KPN, Essent en Multikabel betalen alleen voor de verwerking van de gegevens. De publieke omroep maakt volgens Mol geen winst op de programmagegevens."

Bij Dutchmedia blijkt dat de kosten voor kleine kabelaars een punt kunnen zijn; "Met name kleinere kabelaars (zoals CAIW) zeggen moeite te hebben met de hoogte van het bedrag die de NOS daartoe vraagt en overweegt in dergelijk geval voor de Nederlandse zenders GEEN Electronische Programma Gids voor haar kabelklanten aan te bieden indien de NOS vasthoudt aan haar stellingname om 1000 euro per kanaal per jaar te vragen."

o.a. via Medialog uit de NRC (alleen met abonnement);