digitale kabeltelevisie

« Kamer is weer aan het werk Nog geen smart-cards IJsselstein »Weer terug

23 september 2005

fernsehturm berlijnNa een weekje vakantie in de stad waar analoge televisie via de ether al lang afgeschaft is, maar gelukkig nog wel een indrukwekkende zendmast staat (zo'n monumentaal gebouw zal kabeltelevisie nooit opleveren), een kort overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen week;

AVRO Themakanaal alleen voor AVRO-leden

De Avro begint op zijn eigen manier met een themakanaal; " In een groot deel van het westen van het land kunnen, vanaf 9 oktober, AVRO-leden die beschikken over een digitaal abonnement bij Casema kijken naar hét digitale televisiekanaal op het gebied van Dier en Natuur."

De meeste publieke omroepen proberen juist samen te werken bij opzetten van kanalen (bijv. de VARA zet een jongerenkanaal op met onder meer de VPRO, BNN en de IKON, en een consumentenkanaal met de TROS, de NCRV en de RVU.) Verder komt de VARA in november met een 'verzoekkanaal', en later ook nog met een cabaretkanaal.

(o.a. via NRC en Planet Multimedia)

Uitstel Uitbreding Casema ?

Via Dutchmedia; "De uitbreidingen voor het digitale Casema-aanbod is uitgesteld. Dit heeft Casema DutchMedia laten weten. Weliswaar zal het AVRO-themakanaal naar verwachting per begin oktober worden toegevoegd voor diegenen die AVRO-lid zijn, de uitbreidingen van het digitale kabelradio & tv-aanbod (van 26 naar 55) zal waarschijnlijk pas rond november/december plaats vinden."

Of misschien toch eerder, in een aanvulling;"Stefano Colombo, mede verantwoordelijk voor het radio/tv beleid bij Casema komt terug op de eerder door hem gedane uitspraken. Volgens Colombo was hij in zijn eerdere uitspraken 'voorzichtig'. Hij verwacht nu dat het 'meer dan waarschijnlijk is dat de tv uitbreiding en de uitbreiding van een deel van het radio-aanbod al medio oktober gerealiseerd zal worden'."

TV10 Uitgesteld

Via Dutchmedia het bericht dat TV10 alweer uitgesteld is. Eerst zou de zender 1 september beginnen, later op 1 oktober. Nu is dat uitgesteld tot november/december. "Ook de start van de tot de werktitel 'Retro' omgedoopte zender met vooral oudere series (eerder bekend als I Love...) is uitgesteld tot november/december. Oorspronkelijk zouden de themazenders op 1 oktober starten. Andere themazenders waaronder een huis-tuin- en keuken kanaal zullen in 2006 starten. Volgens de zegsman is het tijdens de overnameprocedures van SBS Broadcasting SA niet mogelijk gebleken om langdurige (distributie)contracten te sluiten en langdurige verplichtingen aan te gaan. De verwachting is dat deze periode begin november voorbij zal zijn."

Nokia stopt productie decoders

Nu ook op de nokia site gemeld; "Nokia no longer manufactures set top boxes for digital TV reception."