digitale kabeltelevisie

« HD PVR met tripple-tuner voor NTL KRO praat over themazenders »Frequentie-indeling digitale televisie

25 oktober 2005

Van Herman van Beek van Mediamagazine heeft een overzicht gemakt van de transport streams die Casema gebruikt voor digitale televisie. In een transport-stream kunnen een aantal TV en radio programma's digitaal doorgegeven worden. Een stream neemt op de kabel evenveel ruimte in als een analoog televisiekanaal, en kan 38,1 Mbit/s transporteren. Afhankelijk van de kwaliteit kunnen daar ongeveer 8 TV kanalen op doorgegeven worden.

Casema had voor ze een eigen kopstation in gebruik nam 12 transport streams in gebruik, op dit moment zijn dat er 14. Ter vergelijking; in Harderwijk worden door CAIW nu 18 transport streams gebruikt. Om daarvoor ruimte te maken is het aantal analoge kanalen wel terug gebracht van 44 naar 24.

En bij TV Home zijn nu 20 streams in gebruik. Dat waren er eerst 13. Opvallend is dat daarvoor geen analoge kanalen uitgeschakeld zijn. In Enschede zijn op dit moment 35 (plus 2 voor canal+) analoge kanalen te ontvangen. Daar kunnen dus blijkbaar 20 transport streams naast. Je vraagt je af of het echt nodig was dat Caiw en Harderwijk het analoge pakket zover moesten verminderen.