digitale kabeltelevisie

« VVD tegen AVRO kanaal Conflict TV Home en Kabelnet Veendam »OPTA krijgt zeggenschap over hele kabeltarief

04 oktober 2005

opta"De Opta, de toezichthouder van de telecombedrijven, kan in de toekomst de kabeltarieven geheel beteugelen. Dat is de kern van een wetswijziging die minister Brinkhorst van Economische Zaken maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd."

Op dit moment gaat de OPTA alleen over de 'transmissie-kosten', en in de huidige onderzoeken wordt daar onderzoek naar gedaan. De kosten voor programma's, en de marges daarop vallen daar dus buiten.

"De wetswijziging is vooral van belang voor situaties waarin kabelexploitanten en commerciƫle omroepen samen overeenkomen de programma's niet in het basispakket te plaatsen. Op grond van de mediawet kan dan niet worden ingegrepen. In de toekomst moet de Opta dat wel kunnen op basis van de telecomwet."

(Via De Gelderlander en mediamagazine )