digitale kabeltelevisie

« CAI Harderwijk verrast door problemen digitaal TV Home werkt aan HDTV »Tot 50 nieuwe tv-zenders voor eind 2006

19 oktober 2005

NOB logoMaarten Gubbens van het NOB schat in dat er tussen nu en eind 2006 20 tot 50 digitale Nederlandse tv-zenders op de markt komen. Namen noemde Gubbens deze keer niet.

Op 18 november 2004 tijdens het VECAI seminar voorspelde Maarten al dat er binnen 6 maanden 21 zenders beschikbaar zouden komen. Dat zijn er nu (jaar later) volgens mij 10 (TV Oranje, 3 x TMF, Nick Jr, /Geschiedenis, Holland Doc, 3voor12 Central, 3voor12 Onstage en Journaal 24). De verspreiding van die kanalen is nog zeer beperkt, alleen Caiw biedt er nu 9 8 van de 10 aan, en de negende, TV Oranje volgt binnenkort. Alleen Jouraaal 24 ontbreekt daar. Maar zoals de reclame zegt; 'achteraf kun je een koe in de kont kijken', zo slecht was die voorspelling nou ook weer niet.

HDTV

"Behalve aan 'reguliere' digitale televisiezenders werkt NOB ook aan de lancering van HDTV in Nederland, samen met onder meer Kenniswijk, Surfnet, Telematica Instituut en CasaNet. Het betreft een proef van drie jaar. Die moet voor het einde van 2005 van start gaan."

"Via snelle ADSL- en breedbandverbindingen, van 20 megabit per seconde gaan de partijen HDTV-beelden uitzenden onder de naam First Mover TV. De Publieke Omroep is een van de partijen die videobeelden aanlevert."

"Gubbens: 'We hopen in de zomer van 2006 ook beelden van het WK-voetbal in Duitsland uit te zenden en de proef uiteindelijk af te ronden met beelden van de Olympische Spelen in China in 2008.'"

Lees verder in Planet Multimedia.