digitale kabeltelevisie

« Duitsland: commerciele zenders ook digitaal op kabel Geen EPG bij Delta »Rekam gaat voorzichtig digitaal

28 december 2005

RekamDe Midden-Hollandse kabelstichting Rekam begint Nieuwjaarsdag met gratis digitale tv. Voorlopig worden vier zenders doorgegeven: RNN7, WorldMadeChannel, RaceWorld TV en National Geographic Channel. Een pakket met vier digitale kanalen lijkt weinig, maar de Rekam verwacht dat de komende tijd meer en meer stations digitaal gaan. Ir. H. Grooten, directeur van de in Gouda zetelende kabelstichting Rekam, durft geen voorspelling te doen. ,,Maar het kan heel hard gaan.”

Overigens is niet gezegd dat alle zenders in Gouda en omgeving digitaal worden doorgegeven. ,,Er zijn er die voor de huidige analoge en voor de digitale doorgifte apart auteursrechten vragen.” En daar zit voor de Rekam het breekpunt. Dubbel betalen voor hetzelfde programma wil hij niet. Het tarief voor het Rekamaanbod blijft gehandhaafd op 6,60 euro per maand. Overigens is de kijker in de praktijk toch eenmalig geld kwijt. Om de digitale zenders te kunnen ontvangen moet een decoder worden aangeschaft bij de rtv-winkels. Die kosten naar schatting tussen de zestig en honderd euro. Voor elke tv-aansluiting (woonkamer, slaapkamer) is een aparte decoder nodig. Goedkoop uit zijn wel de huidige abonnees van Canal+: hun decoder is voor het nieuwe pakket te gebruiken.

Volgens de site van Rekam stelt de decoder zich vanzelf in, maar "Een aantal decoders vereisen dat een - niet actieve - smartcard in de decoder geplaatst wordt."

Lijkt Rekam op het gebied van digitale TV achter te lopen, het bedrijf geeft wel als één van de eersten HDTV door; sinds juni 2004 wordt HD1 (vroeger Euro1080) doorgegeven.

Bron: (AD/Groene Hart) via Mediamagazine