digitale kabeltelevisie

« KPN neemt Nozema Services over Commotie overname Nozema door KPN »Steun voor OPTA

08 december 2005

optaDe 'Expert Group' vindt dat nationale reguleerders zoals de Opta ook de markten voor kabel-tv moeten kunnen reguleren. De 'Expert Group' is een groep van externe deskundigen die de Europese Comissie adviseert over haar beleid inzake telecomconcurrentie. De Opta heeft laatst een ontwerp-besluit over de kabeltarieven ter goedkeuring naar de Europese Commissie gestuurd. In eerste instantie wilde Eurocommissaris Kroes de TV-kabel niet reguleren. De Opta reageerde daarop door te stellendat er op korte termijn nog geen werkelijke concurrentie zal zijn, en krijgt nu steun van de Expert Group;

"De Expert Groep schaart zich nu aan de zijde van de Opta: er is op korte termijn geen zicht op afdoende concurrentie in aanbod van standaardpakketten tv-zenders. De gebrekkige marktwerking kan tot woekerprijzen en exorbitante winsten leiden."

Bron: Planet Multimedia

Ondertussen meldt Het Financieele Dagblad dat Minister Brinkhorst van Economische Zaken een akkoord heeft gesloten met de Nederlandse kabelbranche om de tarieven voor een jaar te bevriezen. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging donderdag gezegd tegen de krant. Eerder al hadden Essent en Casema aangekondigd hun prijzen in 2006 niet te verhogen, UPC had aangekondigd dat er alleen een inflatie-correctie zou plaats vinden.