digitale kabeltelevisie

« KPN komt met 60 zenders op IPTV 3.8% van Nederland kijkt via digitale kabel »Geen Europeese standaard interactiviteit

08 februari 2006

ecEr komt geen verplichte standaard voor interactieve digitale televisie. De Europeese Commisie ziet daar de noodzaak niet van in, en komt tot de conclusie (pdf) dat als belanghebbenden samenwerken ze toch wel tot standaardisering komen.

De comissie is er achter gekomen dat digitale televisie een voorwaarde is voor interactiviteit; "The Commission’s priorities are now to work with Member States to ensure the successful switchover to digital TV, which is a pre-requisite for having interactive digital services [...]"

Er zijn diverse standaarden voor interactive televisie; MHP (Multimedia Home Platform), OpenTV, MHEG-5, WTVML. MHP is een 'open' standaard, dat wil zeggen dat fabrikanten van decoders geen rechten hoeven te betalen aan de eigenaar van de standaard voor het gebruik ervan. Voor het gebruik van OpenTV moet bijv. wel betaald worden. Toch is MHP de afgelopen jaren niet echt van de grond gekomen, omdat het naar verhouding een zware standaard is, er moet dus een snellere (duurdere) processor in de decoder. Daardoor is het prijsverschil tussen een simpele decoder zonder MHP (zapdoos) en een met te groot, en kiezen veel consumenten voor een zapdoos.

In Italie heeft de regering decoders met MHP gesubsidieerd, en zijn 2 miljoen MHP decoders verkocht voor terrestial (antenne) gebruik. Daar zijn deze decoders nu te koop voor onder de 100 euro. Toch zijn er nog niet veel interactieve toepassingen, ook omdat kijkers de decoder met een telefoonlijn moeten verbinden (voor het retoursignaal) en dat vaak niet doen.

In Duitsland komt MHP ook niet echt van de grond, omdat daar geen subsidie wordt gegeven, en vooral de commerciele zenders er geen toepassingen voor ontwikkelen.

In Nederland heeft alleen UPC gekozen voor interactiviteit, met het OpenTV platform (Open TV is eigendom van John Malone, en dat is UPC ook). De andere kabelaars hebben na het Mr.Zap tijdperk (ook OpenTV) gekozen voor geen interactieve televisie.