digitale kabeltelevisie

« Essent sleept Kabelnet Veendam voor de rechter Komt Tele2 met volledig IPTV aanbod? »Vanaf juni film en sport in HDTV

21 februari 2006

HDTVVanaf juni komen er van Chello Media twee HDTV kanalen beschikbaar. Het gaat om een Film en een Sport kanaal, die als betaalzenders beschibaar komen. Dat heeft ChelloMedia vanmiddag bekend gemaakt.

Volgens het bericht bij DFT heeft ChelloMedia een licentie voor het WK in HDTV op de nieuwe kanalen; "Met NOS, die beschikt over de uitzendrechten van het WK voetbal in Nederland, wordt nog gesproken over de doorgifte van een HDTV-signaal bij de voetbalbeelden. Chellomedia zegt inmiddels te beschikken over een sublicentie voor het WK op zijn nieuwe kanalen. Volgens de Publieke Omroep, het overkoepelende orgaan van de publieke omroepen, moeten nog afspraken worden gemaakt over de extra kosten voor de doorgifte. 'Binnen een of twee weken kan dit rond zijn', aldus Cees de Bruin, hoofd technologie en distributie. Hij schat de totale kosten op 1 miljoen tot 1,5 miljoen euro."

Dat suggereert dat voor het WK in HDTV extra betaald zal moeten worden. Eerder heeft Essent aangegeven het WK gratis door te geven. Het zou kunnen dat UPC kiest voor een andere aanpak dan de andere kabelaars...

"Chellomedia, onderdeel van UPC-moeder Liberty Global, borduurt met de kanalen voort op de film- en sportrechten die vorig jaar van Canal+ zijn overgenomen. Sport1 en Film1 zijn inmiddels als digitale betaalzenders in de markt gezet. Daar komen straks de HDTV-kanalen bij, aldus een woordvoerder van de onderneming."

Bron: Club Metro via Mediatref en DFT