digitale kabeltelevisie

« Delta komt met handleiding EPG Casema stopt met "Dier en Natuur TV" »Fons van Westerloo twijfelt over digitale kanalen

29 maart 2006

rtlnederland logoFons van Westerloo, topman van RTL Nederlan, twijfelt over de haalbaarheid van de vele digitale kanalen, dat meldt de De nieuwe reporter; "Het staat zo lekker agressief ... als je tien digitale kanalen ontwikkelt, maar je zou eens moeten kijken wat er, ook door mij, de afgelopen vijf jaar op winterpersconferenties allemaal aan kanalen is aangekondigd die er nooit zijn gekomen.

"Van Westerloo gelooft niet in een veelheid aan gespecialiseerde digitale kanalen - een soapkanaal, een eigen-huis-en-tuin-kanaal, enzovoorts. 'Onze onderhandelingspartner UPC zegt dat ze voor digitale kanalen maar drie commerciële mogelijkheden zien: film, sport en nieuws.' Van die drie mogelijkheden vindt RTL een nieuwskanaal de interessantste, maar de totstandkoming ervan verloopt moeizaam: 'We onderhandelen al een tijdje over dat nieuwskanaal en hebben een blauwdruk voor de zender klaarliggen. Maar steeds als we UPC vragen wat ze voor zo’n kanaal willen neerleggen, begint het te stokken. Aanvankelijk komen ze met bedragen waarvan je denkt: daar kunnen we het best voor maken en er ook nog wat aan overhouden. Maar op het moment dat je het contract wilt sluiten, willen ze toch nog even wachten tot er wat meer van die decoders in de huiskamers staan. Het blijft met die kastjes een kip-en-ei kwestie.' Intussen blijft UPC op kansen loeren om zelf kanalen te starten, wat de onderhandelingen er niet eenvoudiger op maakt."

Dat laatste geldt niet voor de andere kabelbedrijven, dus misschien zou van Westerloo daar eens moeten beginnen met de onderhandelingen.

Het verhaal ban de decoders is blijkbaar nog niet duidelijk genoeg; "De pogingen van kabelexploitanten om hun kastjes in de huiskamer te krijgen, beschouwt Van Westerloo ook als deel van de hype. 'Mensen beginnen die settop boxen te kopen terwijl er op dat gebied eerst een ordening moet komen. Niemand gelooft toch dat ik straks de kastjes van UPC, KPN en Canal Plus op elkaar ga stapelen om het allemaal te kunnen ontvangen.'" Canal+ levert geen eigen kastjes meer, en UPC (kabelaars) en KPN zijn vooral infrastructuur-concurrenten waar straks tussen gekozen wordt, en het programma-aanbod zal voor het belangrijkste deel overlappend zijn.

Bron: De nieuwe reporter via medialog.