digitale kabeltelevisie

« Inhoud pluspakket Delta digitale TV bekend BNN komt met digitaal jongerenkanaal »OLON: Digitale doorgifte lokale omroepen op kabelnetten moet worden verplicht

07 maart 2006

olon logoDe OLON wil modernisering van de doorgifteplicht: publieke lokale omroep moet ook binnen digitale kabelpakketten worden doorgegeven. Dat is de strekking van een brief aan Staatssecretaris Van der Laan (PDF). De staatssecretaris wilde onlangs de kabelbedrijven niet verplichtten om de lokale omroepen ook in de digitale pakketten op te nemen. Belangrijkste argument daarvoor was "dat doorgifteverplichtige programma’s worden verspreid conform de techniek die de meeste kijkers en luisteraars gebruiken voor de ontvangst van programma’s."

Uit de brief; "Volgens het bereiksonderzoek, dat Interview-NSS in mei/juni 2005 heeft uitgevoerd in opdracht van de OLON, vindt beluistering van lokale radio voor 53.5% ook plaats via de kabel. Lokale televisie is voor 100% afhankelijk van de kabel. Er zijn in Nederland dus 279 lokale radio's in belangrijke mate, en 170 lokale televisies volledig afhankelijk van distributie via kabelnetten. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de meerderheid van de kabelabonnees wil dat lokale omroep in het digitale pakket wordt opgenomen."

Merk op dat niet aangegeven is hoeveel van de digitale abonnee's ook digitaal naar radio luistert. (UPC Digitaal heeft nog maar kort radio in het digitale pakket, en ook bij Multikabel is digitale radio nog helemaal niet aanwezig)

"Kabelmaatschappijen houden hun klanten in wervingscampagnes voor dat ze in het digitale pakket alle programma's uit het analoge pakket doorgeven plus nog veel meer. Deze voorstelling van zaken is oneigenlijk omdat de lokale omroepen in deze digitale pakketten ontbreken." Een terechtte constatering, maar bij de staatssecretaris zijn de lokale omroepen volgens mij dan aan het verkeerde adres.

Bron: OLON