digitale kabeltelevisie

« Radio Rembrandt en KXRadio bij Casema Digitaal Samsung HDTV decoder DCB H360R »WK in HDTV

03 maart 2006

HDTVAbonnees van de kabelbedrijven Casema, Essent Kabelcom, Multikabel en CAIW kunnen in juni de NOS-uitzendingen van het WK-voetbal gratis in HD-kwaliteit bekijken. De WK-wedstrijden worden simultaan met de normale uitzendingen (op Nederland 2) via een apart net uitgezonden, vergelijkbaar met de breedbeelduitzendingen van het EK in 2004.

Niet alleen het WK-voetbal, maar ook steeds meer andere programma's zullen in HD worden uitgezonden. Kabelaars zullen HD-pakketten opzetten, waarin zenders als National Geographic, Discovery Channel en Euro1080 worden opgenomen. Casema, dat 1,4 miljoen kabelabonnees heeft, biedt HDTV tot eind dit jaar gratis aan. Essent (1,8 miljoen abonnees) doet dit tot eind juli. Casema, Essent Kabelcom, Multikabel en CAIW verwachten dat ze begin 2007 een HD-pakket met ongeveer acht zenders kunnen bieden. Dan zal een HDTV-pakket grofweg 1 euro per zender kosten, zo'n 8 euro per maand per abonnement.

Aan het einde van 2005 was 70% van de Samsung plasma- en LCD-TV's die is verkocht, voorbereid op HDTV. In 2005 zijn in totaal 250.000 HD Ready plasma- en LCD-TV's over de toonbank gegaan. Casema, Essent Kabelcom en Samsung verwachten dat over twee jaar 25% van de kabelabonnees met een HD Ready LCD- of plasma-TV naar HDTV kijkt. Dit jaar zullen circa 800.000 platte televisies over de toonbank gaan.

De kabelbedrijven gaan er niet vanuit dat hun klanten al in de zomer massaal overstappen. Casema-directeur Mensink denkt dat van alle huishoudens in Nederland er zo'n 100.000 het WK in HDTV-kwaliteit zullen zien. „Het voetbal is nog maar het begin van de revolutie.”

philipsdcr7000.jpgOndertussen heeft UPC het contract met Philips getekend voor samenwerking bij invoering HDTV. De samenwerking was al aangekondigd, maar definitief tekenen is altijd weer goed voor een apart persbericht, en een promotiefoto. Alleen zijn we hier meer ge-interesseerd in decoders dan in handenschuddende bobo's, dus bij deze maar een aparte uitvergroting van de bij UPC te gebruiken Philips DCR7000. (bron foto PRessLink)

Het lijkt er op dat bij UPC het WK voetbal alleen via Sport1 in HDTV te zien zal zijn, en dan natuurlijk tegen extra betaling.

Bron: telecomwereld.nl, Planet Multimedia, Telegraaf en persbericht UPC