digitale kabeltelevisie

« Consumentenbond: Casemaklanten kunnen digitaal pluspakket opzeggen Herbert Blankesteijn »Bespreking Loewe TV met ingebouwde DVB-C ontvanger

18 juni 2006

loewexelos.jpgOp het forum van de Multikabel internet Gebruikers Vereninging heeft Archie een bespreking gezet van een van de eerste televisies met ingebouwde DVB-C ontvanger, de Loewe Xelos A 26. Deze TV is dus in principe zonder losse set-top box direct aan te sluiten op de kabel.

In principe, want behalve ontvangen doet een set-top box nog iets anders, nml. 'decoderen'. Daarvoor is deze TV voorzien van een Common Interface (CI) slot, waarin een Conditional Access Module (CAM) gestopt kan worden. Een dergelijke CAM doet bevat dan de smart-card van je kabelbedrijf en doet de decodering. Op die manier kunnen de televisies algemeen (goedkoper) gehouden worden voor de europeese markt, en kan elke kabelaar toch zijn eigen encryptie methode kiezen.

De Loewe TV is voorzien van een dergelijk CI slot, en met de (door de kabelbedrijven niet ondersteunde) AlphaCrypt CAM kan er met een smart-card en geldig abonnement ook naar de gecodeerde kanalen gekeken worden.

Een in de satelliet-wereld heel gebruikelijke oplossing, en ook op de europeese kabelmarkt (o.a. Duitsland) wordt hier veel voor gekozen. Voordeel voor de klant; meer gebruikersvriendelijkheid en betere integratie met je bestaande apparatuur (geen twee afstandsbedieningen op tafel).

De Nederlandse kabelbedrijven willen er helaas niet aan. Ze leveren geen CAM voor hun codering (Irdeto2), en ook een algemene Irdeto2 CAM werkt werkt niet omdat de kabelbedrijven een 'code' op hun smart-cards hebben ingebouwd. Of (en hoe lang) de Alphacrypt oplossing blijft werken is niet bekend. Aanschaf van een dergelijke oplossing is dus geheel voor eigen risico!