digitale kabeltelevisie

« WK: HDTV vs breedbeeld Consumentenbond: Casemaklanten kunnen digitaal pluspakket opzeggen »Cross Media Café over HDTV

14 juni 2006

HDTVTerwijl het buiten 30 graden was had iMMovator op dinsdag 13 juni ongeveer de enige studio in Hilversum zonder koeling uitgezocht om een Cross media Cafe over HDTV te houden. Een demonstratie van HDTV die door UPC geregeld zou worden ging door 'technische problemen' niet door, het NOB had daarom met Sony op het laatste moment nog een groot scherm geregeld en aangesloten op een Samsung decoder. Bij binnenkomst stonden bij dit scherm een aantal mensen te discusieren of dit nu een HD signaal was. Het was de voorbeschouwing van de voetbalwedstrijd, en die wordt in SD uitgezonden, en voor het HD-kanaal ge-upscaled naar HD. Toen de wedstrijd begon en het beeld echt naar HD ging was dat meteen duidelijk, het trilde en flikkerde dusdanig dat het vanaf 20 meter afstand nog zichtbaar was.... Het al enigszins gehavende imago van HD werd er niet beter op. Volgens Erik Huizer van het NOB was het netwerk op het NOB-terrein niet echt geschikt voor consumenten-apparatuur (???). Er werd nog door iemand naar gekeken, en later was het beeld inderdaad stabiel. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om bij problemen even het NOB in te schakelen...

Op deze bijeenkomst werd de (aanstaande) oprichting van de 'Expertgroep Digitale Televisie' bekend gemaakt. Deze heeft als doel de introductie van digitale televisie te bevorderen, oa. door verwarring bij consumenten weg te nemen (Dat hebben de diverse bedrijven eerst zelf veroorzaakt door o.a. incompatible decoders te introduceren. De geslotenheid van de diverse systemen bevordert de acceptatie door de consument natuurlijk ook niet.)

NOB

nobErik Huizer van het NOB had een vrij algemeen verhaal over wat HDTV is, de geschiedenis ervan en wat de plannen voor de toekomst zijn. 1080i als formaat is een standaard waar de amerikanen voor gekozen hebben, Europa gaat in eerste instantie voor 720p, en later zal de standaard waarschijnlijk 1080p worden (Dit hoort de electronica industrie niet graag, het betekent dat wat nu te koop is al weer bijna verouderd is. Dat weerhoudt consumenten meestal van kopen) Helaas maakt hij ook de veel voorkomende fout door te stellen dat met HDTV ook Dolby 5.1 geluid mogelijk wordt. Dat kan ook met standaard digitale televisie, zoals de zenders ARD, ZDF, RTL, Sat1 en Pro7 ook hier op de kabel al laten horen.

De plannen van het NOB om met diverse (publieke en commerciele) omroepen een 'first mover' HDTV-kanaal te beginnen dat zou experimenteel moeten uitzenden tot de Olympische spelen in 2008 zijn door het ministerie van EZ afgekeurd. Nu probeert het NOB zo'n kanaal met de publieke omroepen van de grond te krijgen, maar die hebben ook niet echt geld over.

HD-1

HD1 logoGabriël Fehervari, oprichter van Euro1080 vertelde over de geschiedenis van HD-1, en de plannen voor de toekomst. HD-1 zal in 12 regionale varianten gesplitst worden, zodat voor elk land/regio een (gedeeltelijk) eigen programma aangeboden kan worden. Daarnaast komen er evenveel regionale versies van de zender HD-3. HD-1 zal zich richten op lifestyle en sport programma's, HD-3 zal een 'cultuur'kanaal worden. Daarbij wordt ook samenwerking gezocht met zenders zoals TMF (Dus niet alleen zware cultuur) Voor Nederland zal HD-3nl starten per 1 oktober. Overeenkomsten met 4 van de 5 grootste kabelbedrijven zijn al gesloten, alleen met UPC is nog geen overeenkomst.

SURFNET

Logo SURFnetHerman van Dompseler van Surfnet had een verhaal over waarom HDTV nuttig is voor het onderwijs en onderzoek. Beelden met hoge kwaliteit zijn van belang voor bijv. oog-operaties op afstand. Alleen is mij dan niet helemaal duidelijk waarom surfnet dan het nodig vindt om 19000 studenten van het WK in HDTV te voorzien. Een bewering als 'testen of het netwerk er klaar voor is' komt op mij dan wat gezocht over. Feit is wel dat waarschijnlijk meer studenten via IPTV naar het WK in HDTV konden kijken, dan gewone klanten via de kabel.

GfK

Laurens van den Oever van het Gfk had een aantal cijfers over verkopen en bekendheid van HDTV. Zo blijkt 8% van de consumenten te weten wat een set-top-box is, 12% heeft er wel eens van gehoord en 80% weet niet wat het is. Voor HDTV zijn die cijfers ongeveer 30% die weet wat het is, 30% heeft er wel eens van gehoord en 40% weet niet wat het is. Er zijn dus meer mensen die (denken te) weten wat HDTV is, maar dat je daar een set-top-box voor nodig hebt komt dan toch als een verrasing. Ook hier blijkt dus grote onbekendheid en verwarring bij het publiek.

Slot Debat

In de slotdiscussie weinig vuurwerk. UPC ontkende nog dat ze ooit beloofd hebben om voor het WK met HDTV te beginnen (Dan is hij dit persbericht op de UPC site zeker vergeten. Daarin staat letterlijk; "De HD-box is vanaf juni beschikbaar voor het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Of zou UPC als een echte 'Big Brother' dat nu ook snel weghalen/aanpassen?), nu willen ze de nieuwe techniek eerst testen tot deze goed werkt en dan pas gaan uitrollen. Erik-Jan Gelink van UPC merkte op dat er nu eigenlijk 2 stappen tegelijk moeten worden genomen, de introductie van digitale TV, en de introductie van HDTV. Dat is voor de consument verwarrend.

Hoewel iedereen uitermate lief voor elkaar was en weinig kritiek leverde, was (mijn) indruk wel dat de WK niet de gewenste jump-start heeft gegeven aan HDTV die men gehoopt had. Nu gaat men uit van een geleidelijke groei van HDTV, en met de Olympische spelen van 2008 zou er dan weer een nieuwe impuls moeten komen.

Zie ook Emerce, webwereld (2) , Planet Multimedia