digitale kabeltelevisie

« Casema Pluspakket 33% duurder Cross Media CafĂ© over HDTV »WK: HDTV vs breedbeeld

08 juni 2006

germany costa-ricaBehalve door de voetballers wordt ook door de televisie ge-oefend voor het WK. Afgelopen zondag was er in het stadion in Munchen een vriendschappelijke wedstrijd tussen jeugdteams van FSV Grossaitingen en JFG Guenz 05. Deze wedstrijd werd gebruikt om alle technische faciliteiten te testen, en volledig in beeld gebracht alsof het een wedstrijd tussen Duitsland en Costa Rica was. Ook bij @Home werd deze wedstrijd doorgeven via testkanalen voor het WK in Breedbeeld, en het WK in HDTV. Omdat de uitzending een aantal keer herhaald werd een mooie gelegenheid om HD en SD te vergelijken.

Ik heb het WK breedbeeldkanaal met de PC direct (digitaal) opgenomen, en ook het HD WK kanaal (De MPEG-2 versie, MPEG-4 kan mijn PC niet aan.) Het SD breedbeeldkanaal wordt met 10 Mbits/sec doorgegeven, de HD in MPEG-2 wordt met 20 Mbits/sec uitgezonden.

Daarna heb ik een beeld uit de SD stream genomen, de-interlaced, en daarna vergroot tot 1280x720 (pop-up, 78 KB). Dat beeld kan vergeleken worden met hetzelfde beeld direct uit de HD-versie (pop-up, 97 KB). De vergelijking is niet eerlijk voor het SD beeld, want door de-interlace en vergroten wordt het minder scherp. Oordeel zelf of je veel geld over hebt voor dit verschil in kwaliteit.

1080/720


de-interlaceToen ik door de HD-stream aan het zoeken was viel mij een trilling tussen opeenvolgende beelden op bij de graphics. Op het plaatje hiernaast zie je dit effect vertraagd. Dat zou juist bij een 720 progressive beeld niet mogen optreden.

Het blijkt de WK wordt opgenomen en aangeleverd aan de omroepen in 1080i. De Nederlandse kabelbedrijven geven het WK door in 720p, dus er moet ergens een omzetting (incl. de-interlace) gebeuren.

Navraag bij Essent leert dat er gekozen is voor 720p volgens een richtlijn van de EBU. Daarbij spelen de volgende argumenten;

- progressive leent zich iets beter voor snelle bewegende passages
- de huidige generatie encoders performt iets beter bij de resolutie 1280x720
- de meeste schermen ondersteunen geen FULL HD.

Lijkt mij interessant om eens het originele 1080 signaal tegelijk naast het 720 signaal te zien.