digitale kabeltelevisie

« Essent Kabelcom zendt MTV Awards uit in HDTV via HD-NL ZiZone van @Home start vrijdag 10 november om 17.00 uur »Bespreking Siemens Gigaset M750 C IR

05 november 2006

Gigaset M750 CAl enige tijd is de Siemens Gigaset M 750C IR in de handel te verkrijgen. Ik heb er een paar weken mee kunnen spelen, en de resultaten daarvan staan in deze bespreking van de Gigaset M 750C IR.

Ik zelf heb lang uitgekeken heb naar een decoder met dual tuner en PVR functie. Ik was analoog al gewend om PIP te gebruiken voor een rondje zappen tijdens de reclame, en ook een 'analoge' HardDisk-recoder staat al jaren onder mijn TV. Nu wordt dat ook allemaal digitaal mogelijk. Maar in het gebruik valt de Siemens Gigaset tegen. Er zitten een aantal kleine (en wat grotere) fouten in, maar dat het apparaat ongeveer een keer per dag kompleet vast loopt maakt TV kijken niet tot een ontspannende bezigheid. Als dat gebeurt is de enige oplossing de stekker er uit trekken, opnieuw opstarten en wachten tot de disk-controle klaar is (al snel 5 minuten) en dan maar hopen dat je laatste instellingen, programmering etc. niet verloren zijn gegaan.

Het is mij onduidelijk hoe dit apparaat op de markt heeft kunnen komen, de software heeft nauwelijks het nivo voor een betatest (maar dan zou je vrijwillige betatesters moeten zoeken die weten waar ze aan beginnen, niet klanten die de volle prijs betalen in de verwachting dan een functionerend apparaat te kopen). Niet alleen Siemens valt hierop aan te kijken, ook de kabelbedrijven zijn mede verantwoordelijk. Alle decoders worden eerst goedgekeurd door de kabelaars voor ze op de markt mogen komen. Hoe de kabelaars, in welke vorm dan ook, toestemming hebben kunnen geven voor een commerciele release van deze decoder kan ik niet verklaren.

Digitale kabeltelevisie heeft al behoorlijke imago schade opgelopen met de introductie van de HDTV-decoder van Samsung en de problemen die dat apparaat had, en nog steeds heeft. Maar daar kon tijdsdruk (Het WK wacht niet) nog gelden als excuus. Blijkbaar heeft men daar niet van geleerd.

Ondertussen werkt Siemens aan een update voor de software, die begin december klaar moet zijn.