digitale kabeltelevisie

« Minder analoge, meer digitale zenders bij Delta Minister van der Hoeven: Kabelbedrijven moeten uiterlijk 12 januari duidelijkheid geven over digitale doorgifte lokale omroepen »Rekenmethode TNO bespaart Essent Kabelcom miljoenen

26 december 2006

tno"De introductie van digitale televisie trekt een zware wissel op het netwerk van de kabelbedrijven. Capaciteit is schaars en duur. Daarom heeft TNO de rekenmethode Utopic ontwikkeld, waarmee de beschikbare frequentieruimte in het net optimaal is in te delen. Essent Kabelcom (@Home), met 1,8 miljoen kabelaansluitingen de tweede kabelmaatschappij van Nederland, verwacht hiermee miljoenen euro’s te besparen." Dat schrijft TNO in haar ICT-nieuwsbrief.

"We hebben de afgelopen periode veel gebruik gemaakt van Utopic”, vertelt Huub Nagel, manager Design North van Essent Kabelcom. “Deze rekenmethode kan met alle soorten signalen overweg. De methoden die we tot nu toe gebruikten, waren alleen geschikt voor analoge signalen. Nu er steeds meer digitale televisiekanalen komen, is het van groot belang de schaarse ruimte in het netwerk optimaal te benutten. We willen verder de hoeveelheid bits per kanaal opvoeren zonder dat er merkbaar kwaliteitsverlies optreedt. Met Utopic kunnen we heel nauwkeurig berekenen tot hoever we kunnen gaan zonder dat er problemen ontstaan in het netwerk.”

"Zo heeft Essent Kabelcom met behulp van Utopic uitgerekend of het opvoeren van de capaciteit van 40 naar 50 megabits per seconde voor elk digitaal tv-kanaal en voor internet mogelijk zou zijn."

De kanalen waar in dit artikel sprake is zijn de "transport-streams" die voor digitale TV gebruikt worden. Één van dergelijke streams neemt op de kabel evenveel ruimte in als een ouderwets analoog TV-kanaal. Maar met zo'n stream kunnen meerdere digitale TV-zenders getransporteerd worden.

Op dit moment wordt er bij @Home een symbol-rate van van 6875 kSym/sec gebruikt, met als modulatietechniek QAM64. Dat betekent dat er per symbol 64 waardes (=6 bits) verzonden kunnen worden. In totaal worden er 41.250.000 bits/seconde per transport-stream verzonden. Een aantal bits zijn nodig voor fout-correctie, daarna blijven er nog 41.250.000 x (188/204) = 38.014.705 bits/seconde over. In het netwerk van @Home worden 23 van dergelijke streams gebruikt.

Praktijk testen

Uit de service-informatie op het netwerk van @Home blijkt dat er de laatste tijd niet alleen gerekend, maar ook al getest is met hogere bitrates, d.m.v. QAM256. Daarbij worden per symbol 8 bits verstuurd. Dat levert 55.000.000 ruwe bits per seconde op, na de fout-correctie blijven 50.686.274 bits/seconde over. Helaas was in Enschede alleen de service-informatie te zien, de echte test-streams met de hogere symbolrate heb ik niet kunnen ontvangen. De huidige decoders zouden hier wel mee overweg moeten kunnen.

Bron: TNO (Via Webwereld)