digitale kabeltelevisie

« Pilot lokale omroepen digitaal bij UPC Zenderuitbreiding Caiway 1 februari »Onderzoek naar gebruik analoge kabeltelevisie door digitale abonnees

31 januari 2007

olon logoIn het Olon-nieuws aandacht voor de digitale doorgifte van lokale omroepen, en daar ook een stukje uit het antwoord van de VECAI op de brief van OCW. Hieruit blijkt dat de pilot bij UPC met digitale doorgifte lokale omroepen tot 1 april zou moeten duren; "Ik kan me die ontevredenheid (over het tempo waarmee kabelbedrijven dit onderwerp aanpakken) voorstellen, maar ik kan u verzekeren dat de kabelbedrijven liever vandaag dan morgen de lokale omroepen digitaal willen doorgeven.” De VECAI besteedt daarnaast met name veel aandacht aan de budgettaire gevolgen. Verder wordt gesproken over een testfase tot 1 april 2007 waarin UPC het voortouw zou nemen."

Een brief van RTV Dordrecht aan de minister van OCW kreeg een wat merkwaardig antwoord. Behalve verwijzen naar de brief aan de VECAI, gaat de minister een onderzoek doen: "Daarnaast geeft ze aan voornemens te zijn een kort onderzoek te laten uitvoeren naar het gebruik van analoge kabeltelevisie door digitale kabelabonnees. 'Dat onderzoek is er mede op gericht te achterhalen of het feit dat de lokale publieke omroepen nog niet digitaal via de kabel worden doorgegeven, daadwerkelijk als een probleem ervaren wordt.'"

Wordt hier alvast een ontsnappingsroute voor de kabelbedrijven gepland door de minister?

Mochten de kabelbedrijven straks toch de lokale omroepen digitaal gaan doorgeven, dan zal het volgende discussiepunt ongetwijfeld de zendernummers gaan worden. Bij digitale televisie hebben de kabelbedrijven veel meer controle over welke zender op welke plaats komt. Krijgen de lokale zenders een beetje prominente plaats vooraan, bijv. direct na de regionale zenders, of worden ze achterin weg gestopt tussen de homeshoppingzenders, ergens op kanaal 238 ofzo?

De meeste decoders hebben wel een optie om zelf een favorietenlijst te maken, en de zapvolgorde van zenders te veranderen, maar niet altijd kan het nummer van een zender aangepast worden. En veel mensen zullen de standaardvolgorde van het kabelbedrijf niet gaan aanpassen, omdat dat te ingewikkeld is.

Bron: OLONNieuws januari 2007