digitale kabeltelevisie

« BBC bij REKAM gratis maar niet simpel te bekijken Themazender Carchannel bij Caiw en Delta »Bespreking Humax PVR-9200C

01 mei 2007

humax pvr 9200cDe Humax PVR 9200C is de derde PVR die voor de Irdeto kabelbedrijven op de markt is gekomen, na de Siemens Gigaset en de Samsung DCB-P850R. Ik heb enige weken met de humax mogen spelen, en daarvan deze bespreking gemaakt. De algemene indruk is goed. De bediening is vlot en logisch. Over deze recorder is duidelijk nagedacht. Er wordt slim omgegaan met de beschikbare tuners. Als bijvoorbeeld twee opnames aan de gang zijn van dezelfde transportstream is daarvoor maar één tuner nodig. Dan kan met de tweede tuner nog gewoon doorgekeken worden.

De EPG is snel en overzichtelijk, en heeft veel mogelijkheden om te zoeken. Teletext heeft een groot geheugen voor pagina's en sub-pagina's, dus is vlot op te roepen.

Maar... van een (Personal) Video Recorder verwacht je dat hij video opneemt, het zit al in de naam. De Humax 9200 PVR blijkt dat niet betrouwbaar te doen. In ongeveer 1 op de 20 pogingen (natte vinger schatting, maar in ieder geval meerdere keren geconstateerd) blijkt achteraf de opname mislukt. Bij afspelen verschijnt dan de melding 134-4, verkeerde CA. De aanpassingen voor de door de nederlandse kabelaars gebruikte Irdeto codering zijn blijkbaar niet 100% betrouwbaar.

Dit probleem is ondertussen bekend bij Humax en de kabelbedrijven. Er zal geprobeerd worden in een volgende software update dit probleem op te lossen.

Nou weet ik dat er geen enkel stuk (niet triviale) software bestaat zonder fouten. En ook de Humax heeft er genoeg, waarvan de meeste geen showstopper. Maar een PVR die af en toe niet opneemt? Dat is net een auto die af en toe niet rijdt. Dan kan de ingebouwde stereo nog zo geweldig zijn, de bekleding nog zo mooi, hij zal niet verkopen. Waarom denken decoderfabrikanten dan dat dit wel acceptabel is? En het komt bij de Humax toch vaak genoeg voor, dat het wel tijdens de fieldtests naar voren moet zijn gekomen. Blijkbaar is de druk om een apparaat op de markt te brengen zo groot dat kwaliteit er wel eens bij in schiet. Het begint er op te lijken dat voor decoders hetzelfde gaat gelden als voor software, koop nooit een 1.0 versie, maar wacht op de eerste update/fixpack.