digitale kabeltelevisie

« De afgelopen week was het hier stil Afstemming kanaalnummers themakanalen »Helft Rekam klanten bestelt 'gratis' decoder niet

23 september 2007

rekamBijna de helft van de huishoudens in het verzorgingsgebied van de Rekam heeft de gratis decoder voor digitale televisie nog niet besteld. De kabelmaatschappijen Rekam en CAIW gaan iedereen die nog geen kastje heeft besteld een herinneringsbrief sturen. Opgeteld gaat het om zon 20.000 abonnees, op een totaal van circa 45.000.

De actie ┬┤Allemaal Digitaal voor een gratis decoder (alleen tien euro bezorgkosten worden in rekening gebracht) eindigt eind deze maand. Wie daarna nog een decoder wil hebben, moet er een kopen in de winkel.

In de brief zegen de twee kabelaanbieders dat er steeds meer digitale televisie kanalen bijkomen en dat die alleen met de decoder op het tv-toestel zijn te bekijken. Aanschaf van het kastje, wordt nog eens benadrukt, betekent niet dat de Rekamabonnees moeten overstappen naar CAIW, het kabelbedrijf dat de bestellingen en afleveringen van de kastjes regelt. En wie Rekam-abonnee blijft gaat ook niet meer betalen. Het abonnementstarief blijft 6,60 euro per maand.

Rekamkijkers hebben het kastje nodig als ze bijvoorbeeld naar BBC1 en 2 willen kijken en sommige Duitse zenders. De zenders van de BBC worden formeel door Caiw (ongecodeerd) doorgegeven, en kunnen daardoor ook door Rekam abonnees bekeken worden. Daarnaast heeft Rekam zijn eigen digitale pakket, met daarin o.a. de Duitse zenders. Nadeel is dat de decoder hiervoor op een ander netwerk ingesteld moet worden, een weinig klantvriendelijke oplossing.

CAIW-abonnees kunnen bij deze Westlandse kabelaanbieder ook kiezen voor pluspakketten en bijvoorbeeld veel gevraagde zenders als Discovery Channel en Eurosport. Het goedkoopste pakket komt op 13,95 euro, het dubbele van de Rekamprijs. Rekamabonnees kunnen niet stiekem naar de CAIW-zenders kijken. Voor de ontvangst van het bredere pakket moet de decoder worden voorzien van een smartcard.

Bron: AD.nl