digitale kabeltelevisie

« Ziggo gaat frequenties in Twente nog niet wijzigen (update) Family 7 terug bij Ziggo »Caiw stopt eind 2010 met analoog

02 januari 2009

logo caiwayCAIW heeft aangekondigd in 2010 een einde te willen maken aan analoge kabeltelevisie. Ook de analoge FM-kabelradio zal worden beëindigd. Dat schrijft Dutchmedia. Directeur Aart Verbree verklaarde tegenover DutchMedia: ‘in de loop van 2010 verwachten we (eerder aan het eind dan aan het begin) daarmee op te houden’. Volgens Verbree een logisch gevolg, omdat in steeds meer (nieuwbouw)gebieden televisie en radio via glasvezel uitsluitend op basis van IP wordt afgeleverd en dat gaat in zijn optiek niet meer samen met analoge distributie.

Bij CAIW is het basisaanbod aan digitale zenders niet gecodeerd. Daardoor is het mogelijk om in de TV ingebouwde decoders te gebruiken zonder problemen (zolang de TV maar DVB-C ondersteund). Verder heeft Caiw eerder al het analoge aanbod terug gebracht naar 24 kanalen.

Bij de andere aanbieders zoals Ziggo en UPC is ook het digitale basisaanbod gecodeerd. Daardoor is het niet zomaar mogelijk om een TV met ingebouwde decoder te gebruiken, maar moet altijd een externe decoder gebruikt worden.

Overigens heeft de huidige techniek voor digitale televisie via de kabel (DVB-C) niets te maken met IPTV. Caiw schrijft op haar site wel te werken aan IPTV.

Bron: Dutchmedia