digitale kabeltelevisie

« SBS wil 2 euro per zender per jaar voor HDTV Kabeltelevisie Pijnacker introduceert HDTV pakket »Verwarring toekomst AlphaCrypt

17 januari 2009

ziggo logoHet duurt nog wel even voordat er door Ziggo ondersteunde CAM's beschikbaar komen. Dat blijkt uit een artikel in Telecomwereld. Daarin zegt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos: "Wij zijn nog steeds in overleg maar verwachten dat er pas over ongeveer zes maanden CAM+ modules op de markt komen die wij ondersteunen.". Ziggo werkt aan de invoering van CI+. Met CI+ kunnen er beperkingen worden opgelegd aan wat er met de content gedaan mag worden, nadat deze is gedecodeerd. Er kan bijvoorbeeld bepaald worden dat het niet toegestaan is om opnames van een programma te maken.

AlphaCrypt

Verder zegt Gradus over de op dit moment in gebruik zijnde (maar niet ondersteunde) AlphaCrypt CAM's dat deze waarschijnlijk blijven werken; "100% zekerheid kunnen we niet geven, maar de kans is erg groot dat ze blijven werken als ze nu ook al werken. We zullen deze modules alleen niet ondersteunen via de helpdesk omdat we de juiste werking niet kunnen garanderen."

Op tweakers staat juist een tegengesteld bericht dat afkomstig zou zijn uit een Ziggo dealer mailing; "Zoals we eerder al aangaven, lopen gebruikers van deze module het risico dat het beeld van de digitale TV-kanalen in de toekomst op ‘zwart’ gaat, doordat onze leveranciers ons daartoe dwingen. Dit heeft onder andere te maken met de kopieerbeveiliging.".

Ondanks de woorden van Gradus Vos lijkt het onwaarschijnlijk dat het gebruik van Alphacrypt nog lang mogelijk blijft. Dat zou de invoering van CI+ namelijk volledig overbodig maken. Met alle tot nu toe beschikbare decoders en PVR's heeft Ziggo de mogelijkheid om het maken van (digitale) opnames te beperken of te verbieden. Nu worden bijvoorbeeld met de Siemens Gigaset of de Humax 9200 nog alle opnames ongecodeerd opgeslagen, zodat het mogelijk is deze naar een PC te kopiëren en op een DVD te branden. Maar het is nu al technisch mogelijk om opnames van bepaalde kanalen alleen gecodeerd toe te staan. De opname is dan alleen af te spelen als dezelfde smartcard geplaatst is als waarmee de opname gemaakt is. Kopiëren van de opname naar een PC heeft geen zin. Ook is het mogelijk om het maken van opnames helemaal te blokkeren. Het doel van CI+ is deze beperking ook af te dwingen bij het gebruik van 'standaard' TV's.

Het blijven toestaan/gedogen van het gebruik van de AlphaCrypt CAMs naast CI+ is te vergelijken met het monteren van een extra stevige voordeur, met extra sloten en grendels, en vervolgens de achterdeur open laten staan. Als de content-providers inderdaad van Ziggo gaan eisen dat er (opname)beperkingen worden opgelegd d.m.v. CI+, dan zullen ze niet gedogen dat er ook nog andere manieren zijn waarop nog steeds digitale opnames te maken zijn.

Natuurlijk wil een woordvoerder niet graag expliciet zeggen dat Ziggo met opzet het (overigens volkomen legale) gebruik van de Alphacrypt zal gaan blokkeren. Dus nu wordt er gedaan alsof Ziggo er straks niets aan kan doen als zogenaamd "per ongeluk" toch opeens de AlphaCrypt niet meer blijkt te werken. Maar het lijkt mij persoonlijk niet verstandig om alleen op basis van deze uitspraak nu te concluderen dat de AlphaCrypt zal blijven werken. Dat heeft namelijk niemand beloofd.

2e smartcard

In hetzelfde artikel ook iets meer duidelijkheid over het gebruik van meerdere smartcards op één abonnement. Nieuwe klanten die vanaf februari kiezen voor digitale televisie bij Ziggo kunnen meerdere smartcards kiezen voor de prijs van één abonnement. Bestaande klanten moeten wat langer wachten; "Vanaf maart beginnen we met het omzetten van bestaande klanten die (van voor het Ziggo-tijdperk) al meer dan één kaart hebben. Bestaande klanten die nu één kaart hebben kunnen vanaf dat moment een extra smartcard kiezen." Ziggo beloofde eerder al dat het mogelijk zou worden extra pakketten op meerdere smartcards te krijgen zonder extra kosten.

Bron: Telecomwereld