digitale kabeltelevisie

« Ziggo past zenders en kanaalnummers aan Uit onderzoek is gebleken... »Caiway en Rekam stoppen op 10 oktober 2010 met analoge televisie

03 oktober 2009

logo caiwayCaiway zal op 10 oktober 2010 (101010) stoppen met het doorgeven van analoge televisie via de kabel. De capaciteit die hiermee vrijkomt wordt onder meer gebruikt om nieuwe HD-programma's en andere digitale diensten aan te bieden. Ook Rekam, de kabelexploitant in Midden-Holland waar Caiway al langer mee samenwerkt, stopt op die datum met analoge distributie.

Aart Verbree, algemeen directeur van Caiway: "We willen al onze klanten meer laten genieten van de vele mogelijkheden die digitalisering biedt. Bijna alle nu verkochte televisies zijn geschikt voor HD. Daar is extra capaciteit voor nodig, die we in fases zullen vrijmaken. Analoge programma's nemen veel ruimte in op de kabel. Vanaf 10 oktober 2010 worden we daarom helemaal digitaal." Bij de radio verandert er voorlopig echter niets: de analoge FM-band blijft op de kabel gewoon in gebruik.

Bij Caiway is het digitale basispakket niet gecodeerd. Daardoor is het mogelijk om deze te ontvangen zonder het gebruik van een smartcard.

RTL en SBS programma's ook digitaal bij Rekam

rekamDe RTL en SBS programma's worden vanaf 8 oktober 2009 door Rekam ook digitaal door­­­ge­geven, hiermee voldoet de Rekam aan de wens van haar abonnees. De digitale doorgifte van de RTL en SBS programma's maken de stap naar volledige digitalisering mogelijk. Rekam gaf de programma's van RTL (RTL4, RTL5 en RTL7) als ook de SBS programma's (SBS, Veronica en net 5) nog niet digi­taal door omdat de toestemming daarvoor van RTL en SBS ontbrak. In sa­men­werking met Caiway is met RTL en SBS een oplossing gevonden.

Op het netwerk van Rekam zijn zowel Rekam als Caiway aktief. Het Rekam abonnement kost 6,60 per maand, en omvat ook een ongecodeerd basispakket aan digitale zenders (waaronder dus binnenkort ook de RTL en SBS zenders). Rekam geeft geen zenders door waarvoor extra vergoedingen moeten worden betaald, Eurosport, Discovery en BBC1/2 ontbreken daarom. Wie deze zenders wel wil ontvangen kan overstappen naar Caiway voor 15,45 per maand. Het basispakket van Caiway is op het Rekam-netwerk dus wel gecodeerd.

Bron: persbericht Caiway/Rekam