digitale kabeltelevisie

« Uit onderzoek is gebleken... UPC overweegt invoering CI+ »Caiway introduceert CI+ CAM

16 oktober 2009

logo caiwayCaiway introduceert een CI+ CAM. De Conditional Access Module ofwel CAM maakt het mogelijk om de smartcard direct in een televisie met ingebouwde (HD-)ontvanger te gebruiken. Veel moderne televisies zijn geschikt voor CI+ (Common Interface Plus).

De CI+ CAM (excl. smartcard) is voor € 49,- te verkrijgen in onder andere de Caiway Shop. Meer informatie over de CI+ CAM en de geschikte televisietoestellen staat op www.caiway.nl.

CI / CI+

Een CAM (Conditional Access Module) is een losse decodeermodule, zonder de rest van een settopbox. Daarmee kan een settopbox of TV algemeen gehouden worden, en alleen het decryptie gedeelte zit in de CAM. De CI specificatie beschrijft de interface tussen CAM en TV.

De CI+ standaard is een uitbreiding op de 'gewone' CI standaard. Bij een gewone CI-CAM komt het signaal onversleuteld uit de CAM. Bij het gebruik van CI+ kan het signaal van de CAM naar de TV versleuteld worden doorgeven. Dit is bedoeld om kopiëren te voorkomen. Daarvoor is het nodig dat CAM en TV elkaar begrijpen, en beide CI+ ondersteunen. Een CI+ CAM kan van het kabelbedrijf een signaal krijgen dat bepaalde zenders alleen maar beveiligd doorgegeven mogen worden aan een CI+ toestel. Maar het is ook mogelijk een CI+ CAM als gewone CAM te gebruiken in een 'ouderwetse' TV, als het kabelbedrijf dat tenminste toestaat.

De bekende Alphacrypt CAM is een gewone CAM.

Caiway is de tweede kabelaanbieder in Nederland die de CI+ CAM gaat ondersteunen, eerder al kwam Ziggo met een CI+ CAM op de markt.

niet blokkeren

In antwoord op vragen van digitalekabeltelevisie.nl verklaart Caiway dat ze vooralsnog niets actief zal gaan blokkeren. "De CI+CAM zal het dus (waarschijnlijk) wel doen in oude toestellen en PCs´s. Echter ondersteund CAIW alleen de CI+CAM in combinatie met de door CAIW gevalideerde CI+ apparatuur. CAIW gaat ook niet de CAMS met de oude CIv1 technologie blokkeren."

Dit in tegenstelling tot het beleid bij Ziggo. Bij Ziggo is de CI+ CAM alleen te gebruiken in CI+ toestellen, dus niet in PCs of oudere TVs met alleen een CI slot. Hoewel CI+ hier wel in backwards mode gebruikt zou kunnen worden wordt dit opzettelijk geblokkeerd door Ziggo. Bij Ziggo kunnen straks in CI+ toestellen alleen CI+ CAMs gebruikt worden; "Om verwarring in de toekomst te voorkomen kunnen de nieuwe CI+ televisies alleen gebruik maken van de CI+ module." (klik op veelgestelde vragen), dus de Alphacrypt zal niet meer werken in een CI+ toestel.

Bron: persbericht Caiway