digitale kabeltelevisie

« Rechtbank Groningen: Ziggo moet adviezen programmaraden opvolgen Ziggo blokkeert Alphacrypt in CI+ TV-toestellen per 2 februari 2010 »Caiway vermindert analoog, uitbreiding HDTV zenders

05 december 2009

caiway logoAfgelopen maandag 30 november heeft Caiway haar analoge aanbod terug gebracht naar 15 zenders. De vrijgekomen ruimte zal gebruikt worden voor uitbreiding van het digitale aanbod. Dezelfde dag heeft Caiway het basic-pakket uitgebreid met de HD-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, Eén en Ketnet/Canvas. Een dag later is ook Net 5 in HD toegevoegd aan het basic-pakket. Ook is BBC HD toegevoegd aan het HD-pakket. Bij de gewone SD zenders is RTL lounge toegevoegd.

RTL

De komst van RTL 4 en 5 in HDTV kwam nogal onverwacht, eerder had RTL aangekondigd pas in de loop van 2010 met HD-versies van deze zenders te komen. RTL 7 en 8 in HD worden al enige tijd bij UPC doorgegeven. Wat opvalt bij de RTL zenders is dat voor de SD en de HD versies verschillende maten ondertiteling gebruikt worden.

Op vragen van digitalakabeltelevisie.nl legt RTL de manier van werken uit; De uitzendstraten bij RTL zijn in HD. De programma's (native HD en ge-upconverted SD) komen in HD zonder titels en logo's uit de uitzendstraten. De uitgang van de uitzendstraten (=HD) wordt voor het SD traject, gedownconverted naar SD. Vervolgens wordt er in SD ondertiteling toegevoegd en een SD logo. Voor het HD traject wordt het HD signaal uit de uitzendstraten in HD ondertiteld. Ook wordt daar een HD logo toegevoegd.

"Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de titels in beide (SD en HD) stromen scherper zijn.", aldus RTL.

Net 5

Bij Net 5 HD wordt de ondertiteling verzonden via DVB-titels. Dit betekent dat de ondertitels niet hard in het beeld staan, maar de gebruiker kan kiezen met of zonder ondertiteling een programma te bekijken. De decoder voegt indien nodig de titels toe.

Bronnen; o.a. Caiway