digitale kabeltelevisie

« Caiway vermindert analoog, uitbreiding HDTV zenders Kabel Veendam stelt HD-pakket uit »Ziggo blokkeert Alphacrypt in CI+ TV-toestellen per 2 februari 2010

08 december 2009

ziggo logoZiggo gaat vanaf 2 februari 2010 Ziggo de werking van de Alphacrypt CAM in televisies die geschikt zijn voor de CI+ CAM blokkeren. Abonnees die een dergelijke combinatie gebruiken kunnen vanaf die datum geen digitale televisie van Ziggo meer bekijken. Ziggo zegt deze stap te nemen "mede op verzoek van de content providers."

In het persbericht zegt Ziggo: "De Alphacrypt – die door Ziggo nooit ondersteund is – biedt onvoldoende bescherming tegen illegaal gebruik van de content en deze bescherming is een eis van de content providers om programma’s te mogen doorgeven. Programma- en filmmakers zoals RTL, SBS, Disney en Sony eisen een optimale bescherming van hun content. Zonder deze bescherming krijgen providers geen toestemming om de content te verspreiden. De traditionele CAM modules kunnen niet aan de eisen van de programmamakers voldoen en om die reden heeft Ziggo samen met de industrie en content leveranciers CI+ ontwikkeld. Sinds de introductie eind september hebben al meer dan 100.000 mensen de CI+ module in gebruik genomen." Let op de formulering, er staat dat partijen zoals RTL en SBS een "optimale bescherming" (wat dat ook mag zijn) eisen, er staat niet dat deze partijen eisen dat de Alphacrypt wordt geblokkeerd. Ook wat met "illegaal gebruik" bedoeld wordt is niet duidelijk, maar er is niets illegaal aan het maken van een perfecte digitale kopie voor eigen gebruik. Dat sommige content leveranciers dat liever niet hebben omdat ze liever een DVD verkopen doet daar niets aan af.

Bij het blokkeren van de Alpacrypt zijn enkele kanttekeningen te plaatsen:

  • De Alphacrypt wordt alleen geblokkeerd in CI+ TV-toestellen. Het is vrij onwaarschijnlijk dat met een TV-toestel content illegaal gebruikt zal worden, omdat een TV meestal geen uitgangen heeft. Als een TV een uitgang heeft is dat een analoge uitgang op SD kwaliteit. Perfecte digitale kopieën van HD kwaliteit zijn dus niet mogelijk, ook niet met een Alphacrypt.
  • Bij Caiway worden de zenders van RTL en SBS helemaal zonder codering doorgegeven. Ook heeft Caiway eerder aangegeven de Alphacrypt niet te gaan blokkeren. Waarom zou dat bij Ziggo dan wel moeten? Stellen zenders andere eisen aan Ziggo dan aan Caiway?
  • Met de goedgekeurde PVRs is het gewoon mogelijk om programma's op te nemen, en te kopiëren naar PC of DVD. Dat is potentieel een grotere bron van "illegaal gebruik" dan een CI+ TV.
  • Ziggo geeft aan dat de Alphacrypt blijft werken in andere apparaten. Daarmee lijkt deze maatregel nutteloos te zijn. Met Alphacrypts in PCs blijft "illegaal gebruik" dus mogelijk. Het is te vergelijken met het versterken van je voordeur, terwijl je weet dat de achterdeur wijd open staat.
  • Ziggo spreekt zichzelf tegen, op de product-pagina over CI+ staat "Waarom werkt een oude televisie met CI NIET met de CI+ module of vice versa? [...] Om verwarring in de toekomst te voorkomen kunnen de nieuwe CI+ televisies alleen gebruik maken van de CI+ module." Wat is nu de echte reden, verwarring voorkomen, of "illegaal gebruik" voorkomen?

Als maatregel om piraterij te voorkomen is het blokkeren van de Alphacrypt in CI+ toestellen niet erg effectief of geloofwaardig. Maar het is wel een eerste stap op weg naar het volledig blokkeren van de Alphacrypt, en dat is het uiteindelijke doel van Ziggo.

UPDATE: Navraag bij RTL leert dat RTL geen verzoek heeft gedaan aan Ziggo t.a.v. codering.

UPDATE2: Ziggo heeft zijn online persbericht aangepast; er staat nu "Grote studio’s, zoals Disney en Sony, en leveranciers van premiumkanalen zoals Film 1, eisen een optimale bescherming van hun content." in plaats van "Programma- en filmmakers zoals RTL, SBS, Disney en Sony eisen een optimale bescherming van hun content."

Bron: persbericht Ziggo