digitale kabeltelevisie

« Rekam maakt volledig einde aan analoge doorgifte Ziggo voegt RTL4 HD toe aan HDTV pakket »Handhavingverzoek lokale omroep voor digitale doorgifte bij Ziggo

04 januari 2011

olon logoOp 6 december 2010 heeft bij het Commissariaat voor de Media een hoorzitting plaats gevonden over een handhavingverzoek van de Heusdense Televisie en Radio Stichting. De omroep wil dat het Commissariaat Ziggo maant om per direct het televisie- en radioprogramma van de omroep digitale door te gaan geven.. Dat meldt het OLON Nieuws

Volgens de omroep heeft Ziggo inmiddels jaren de tijd gehad om zich voor te bereiden. Het kan volgens de omroep niet zo zijn dat nu de grens voor verplichte digitale doorgifte ruimschoots is bereikt, Ziggo andermaal de ruimte krijgt om de doorgifte te vertragen.

Verder wil de omroep dat het Commissariaat een uitspraak doet over:

  • de redelijkheid van de technische eisen die Ziggo stelt voor het aanleveren van het signaal;
  • de redelijkheid en de verdeling van de kosten. Zeker nu andere netwerkbeheerders geen enkele moeite hebben met het tijdig aansluiten tegen veel lagere of helemaal geen kosten;
  • de redelijkheid van de stelling dat de lokale omroep verantwoordelijk zou zijn voor de hogere afdracht aan rechtenorganisaties nu Ziggo voornemens is de programma's in een veel groter gebied door te geven dan waarvoor de omroep een vergunning heeft van het Commissariaat voor de Media.

Ziggo heeft er voor gekozen om per regio alle lokale omroepen in de hele regio door te geven. Bijvoorbeeld in de hele regio Twente zijn nu de lokale omroepen van Enschede, Hengelo en Hellendoorn te ontvangen. Dat betekent voor de lokale omroepen een groter bereik, maar ook dat ze voor dat grotere bereik meer kwijt zijn aan rechten.

Ziggo: derde kwartaal 2011 alle lokale omroepen digitaal

Ziggo meldt ondertussen dat per 29 december 30 van de 130 publieke en commerciële lokale omroepen in het verspreidingsgebied van Ziggo digitaal te ontvangen zijn. Na een proefperiode van een jaar met enkele lokale zenders is Ziggo half september gestart met de ‘digitalisering’ van de lokale omroepen. Uiterlijk in het derde kwartaal van 2011 zullen alle lokale omroepen digitaal beschikbaar zijn.

Vanuit de lokale omroepen bestaat er grote behoefte om digitaal te kunnen uitzenden en bekeken te kunnen worden. Deze behoefte is een gevolg van het feit dat ook lokale omroepen in de beste kwaliteit RTV willen uitzenden. Bovendien kunnen de omroepen via digitaal een veel groter publiek bereiken omdat de uitzendingen ook te zien zijn buiten de plaats waar de lokale omroep analoog uitzendt. Om dit mogelijk te maken heeft Ziggo het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in haar netwerk en moeten de omroepen een nieuw uitzendsysteem aanschaffen.

Bron: OLON nieuws en Ziggo