digitale kabeltelevisie

« Rekam kabel heeft 65,5% marktaandeel Publieke omroep test met HbbTV »Hoe 'afschaffen programmaraden' verandert in 'gratis televisie'.

10 oktober 2011

Afgelopen dinsdag 4 oktober heeft Reinder Rustema een petitie voor afschaffing van programmaraden overhandigd aan de voorzitter van de Kamercommissie cultuur. Rustema begon de petitie in februari 2011, en heeft na 8 maanden 165 handtekeningen verzameld. Belangrijkste argument voor afschaffing is dat programmaraden de staat een half miljoen per jaar kosten. De petitie stelt dat "een maximaal divers aanbod van beeld en geluid gegarandeerd is" door de hoge internetpenetratie in Nederland, en dat samen met de must-carry verplichting daarmee programmaraden overbodig zijn.

De ingediende tekst van de petitie wijkt overigens af van de oorspronkelijke tekst, daar ging Rustema er nog van uit dat programmaraden de overheid een miljoen per jaar kosten (blijkt de helft te zijn) en dat leden betaald werden als ambtenaar conform schaal 18 van de ambtenaren cao (ook onjuist, alleen een onkostenvergoeding). Verder stelde Rustema dat programmaraden veel geld verspilden door te procederen tegen kabelbedrijven, terwijl meestal kabelbedrijven procederen tegen programmaraden. Deze fouten zijn later gecorrigeerd.

Toelichting bij het aanbieden

Tijdens het aanbieden van de petitie hield Rustema een heel ander verhaal. Voor zover ik het kan volgen (het is nogal warrig) lijkt vooral het gebrek aan (gratis) alternatieven voor de kabel het probleem te zijn, en de oplossing is het gratis verspreiden van commerciƫle zenders via de ether. Blijkbaar is de grote beschikbaarheid van internet toch niet zo'n goede oplossing als in de petitie gesteld wordt.

Lees hier de samenvatting zoals door Rustema zelf geschreven en verstuurd aan de commissie.

Natuurlijk mag Rustema ook daarover iets vinden, maar dat is niet waarvoor 165 mensen hun handtekening gezet hebben. Je zou kunnen stellen dat Rustema 'onder valse voorwendselen' bij de commissie is binnen gekomen.