digitale kabeltelevisie

« Kabel Noord neemt HDTV zenders op in basispakket Omschakeling UPC op QAM256 compleet »Edam-Volendam verkoopt kabelnet niet

04 april 2012

edam volendamDe gemeenteraad van Edam-Volendam heeft 22 maart besloten het kabelnet niet te verkopen. In plaats daarvan gaat er €410.000 geïnvesteerd worden in het netwerk. De gemeente heeft onderzocht wat de mogelijkheden waren voor verkoop van het kabelnet, en als alternatief of andere partijen bereid waren als signaalleverancier te dienen. Alleen Ziggo en UPC waren bereid het netwerk te kopen. In tegenstelling tot Ziggo was UPC niet geïnteresseerd in het leveren van extra diensten via het gemeentelijk net.

Verkoop zou de gemeente ongeveer 10 miljoen euro opleveren. In december 2010 heeft Ziggo een bod gedaan op het netwerk van €10.000.000. UPC gaf aan tussen € 500 en € 800 per klant te willen betalen voor het netwerk. In het najaar 2011 had de CAI 11.412 klanten.

Edam-Volendam is een van de laatste gemeentes in Nederland waar het kabelbedrijf nog eigendom van de gemeente is. In 2009 werd een overeenkomst van twee jaar gesloten met Ziggo waarbij Ziggo de signalen levert voor het basispakket, en aanvullende diensten mag verkopen over het netwerk. In de tussentijd zou de gemeente onderzoek doen naar het verkopen van het netwerk. Toen dat onderzoek niet op tijd afgerond was, is de overeenkomst met Ziggo stilzwijgend voor één jaar verlengd. Nu besloten is het kabelnet niet te verkopen gaat de gemeente onderhandelen met Ziggo over de voorwaarden waaronder Ziggo haar diensten mag aanbieden op het netwerk.

Het abonnementsgeld in Edam-Volendam bedraagt €87,80 per jaar (€7,32 per maand). Bij Ziggo kost het basispakket €17,20 per maand. Meer dan 95% van de huishoudens is abonnee op het kabelnet (ter vergelijking, bij Ziggo was dit eind 2011 71,6%) De eerste aansluitkosten zijn bij CAI Edam-Volendam wel hoog, daarvoor moet €400,00 betaald worden. Wie een alles in 1 pakket bij Ziggo af neemt krijgt als inwoner van de gemeente Edam-Volendam €.15,00 korting per maand. Dit is omdat de CAI bijdrage al aan de gemeente betaald is. Daarnaast betaalt Ziggo aan de gemeente een vergoeding per dienst (internet. keuzepakketten, telefonie) die ze verkoopt.

Bron: Edam-Volendam (via Telecompaper)