digitale kabeltelevisie

« DVB Inspector 0.0.4 met DSM-CC Object Carousel ondersteuning beschikbaar Aandeel Caiway op Rekam-kabel blijft gelijk »Rekam kabel blijft marktaandeel verliezen

23 mei 2012

rekam abonnees Q1 2012
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2012 had Rekam in Gouda 19.996 abonnees voor televisie. Concurrent Caiway (op hetzelfde netwerk beschikbaar) had 14.501 abonnees.

Op de Rekam kabel is geen analoge televisie meer beschikbaar, maar de consument kan er wel kiezen uit twee aanbieders; Rekam biedt een goedkoop pakket aan voor € 6,95 per maand, maar daarin zitten geen BBC1 en 2 en geen zenders die een vergoeding vragen van de kabelexploitant (zoals Eurosport en Discovery). Het Caiway pakket kost € 17,95 per maand en levert daarvoor meer zenders en wel de BBC kanalen en zenders die een vergoeding vragen. Daarnaast is het bij Caiway mogelijk extra pakketten af te nemen.

Rekam biedt geen telefoon of internetdiensten, dat wordt gedaan door Caiway. Daar voor is het niet nodig om het televisieabonnement via Caiway af te nemen, het is dus mogelijk TV af te nemen van Rekam en internet van Caiway.

De verhouding tussen Rekam en Caiway abonnees blijft ongeveer gelijk, op dit moment heeft 42% van de kabelabonnees rondom Gouda nu een abonnement bij Caiway.

Marktaandeel

Het marktaandeel van kabeltelevisie in het Rekamgebied bedraagt nu 61,5% (Rekam en Caiway samen), Zoals gezegd kan de klant daar kiezen uit een goedkoop pakket via Rekam, of een uitgebreider (en duurder) pakket via Caiway. Toch verliest kabeltelevisie via Rekam sneller marktaandeel dan concurrenten Ziggo en UPC. Sterke concurrentie van glasvezel kan niet de oorzaak zijn, in Gouda is geen glasvezel van bijv. Reggefiber beschikbaar. Verschil is wel dat Ziggo en UPC nog steeds analoge TV leveren.

marktaandeel ziggo upc rekam
(Van de periode romdom de uitschakeling van analoog (10-10-10) zijn geen cijfers van Rekam beschikbaar)

Extra pakket

Bij Rekam worden de meeste zenders ongecodeerd doorgegeven. Een klein aantal zenders (CNBC, SWR, RTL Television, France 2, TVE en Rai Uno) worden gecodeerd doorgegeven. Daarvoor heeft de abonnee dus een smartcard nodig, maar er hoeft geen extra abonnementsgeld voor betaald te worden. Op dit moment hebben 512 abonnees (2,6%) deze smartcard aangevraagd.