digitale kabeltelevisie

« Sport 1 Voetbal in HDTV bij Ziggo Afname groei digitale TV Ziggo »Ziggo zet volgende stap in omschakeling naar QAM256

04 oktober 2012

ziggoZiggo neemt een volgende stap bij de invoering van QAM256. In het begin van het jaar is Ziggo begonnen met het gebruik van QAM256, en zijn in het hele verzorgingsgebied 6 transport streams omgezet naar QAM256. Nu wordt het aantal streams uitgebreid tot 9. Sinds kort zijn in de regio Winschoten 3 extra streams omgezet. Uit de site van dtvmonitor blijkt dat ook in het westelijk deel van het Ziggo netwerk 3 extra streams zijn omgezet.

Digitale televisie wordt op de kabel verzonden in een aantal "transport streams" (ook wel multiplex genoemd). Een transport stream neemt op de kabel even veel ruimte in als een analoge televisie-zender. QAM (quadrature amplitude modulation) is een techniek om digitale signalen op een analoge draaggolf te transporteren. Bij het gebruik van QAM64 heeft een dergelijke stream een capaciteit van 38 Mbits/seconde, bij QAM256 is dat 50.6 MBits/seconde.

Uiteindelijk is het de bedoeling alle transport streams om te zetten naar QAM256. De invoering gebeurt echter in kleine stapjes, slechts een paar frequenties per keer, en dan ook nog apart per regio. Dit om overbelasting van de helpdesk te voorkomen. Het kan namelijk zijn dat deze omschakeling extra storingsmeldingen tot gevolg heeft. QAM256 is namelijk gevoeliger voor storing dan het tot nu toe gebruikte QAM64. Daarom worden er hogere eisen gesteld aan aan de bekabeling die klanten in huis gebruiken.

Alleen het "homing-channel" (de frequentie die ingesteld moet worden bij installatie van de decoder) blijft op QAM64. Hierdoor hoeven gebruikers hun decoders en/of televisie niet opnieuw in te stellen, De wijzigingen worden automatisch door de ontvanger opgepikt uit de informatie die via het homing-channel verzonden wordt.

UPC en Kabel Noord zijn eerder al volledig overgestapt op het gebruik van QAM256.