digitale kabeltelevisie

« Minder informatie op pagina Frequentieoverzicht Ziggo Oost 82,8% van de Ziggo klanten kijkt digitaal »Minder informatie op pagina Frequentieoverzicht Ziggo Oost (2)

08 april 2014

Ik heb veel reacties gekregen op het ontbreken van informatie op de pagina "Zenderindeling Ziggo/@Home". Sorry, ik ben er niet aan toegekomen iedereen te antwoorden. Ik ben blij dat het zo gewaardeerd word/werd (ook door Ziggo medewerkers die deze informatie gebruikten voor hun werk, en deze informatie intern niet of moeilijk konden vinden....). Ook zijn er mensen die spontaan transponderlijsten voor hun regio hebben toegezonden.

Dat is met de beste bedoelingen, maar ik voel mij niet geroepen om daar handmatig een overzicht uit te gaan samenstellen, om de volgende redenen;

  • Het is niet te garanderen dat zo'n overzicht de juiste informatie bevat. Als iemand uit Maastricht een transponderlijst voor netwerkID 1111 aanlevert, dan kan het best zijn dat in andere regio's waar ook netwerkID 1111 gebruikt wordt andere frequenties in gebruik zijn. Juist omdat Ziggo binnen regio's kan gaan variëren neemt het nut van zo'n lijst af.
  • Het is onmogelijk een complete lijst samen te stellen, en ook nog up-to-date te houden. Daarvoor zijn er teveel regio's.
  • Het zou mij teveel tijd kosten om dat handmatig bij te houden.

Op tweakers.net heb ik gisteren een recente capture uit Cogasgebied gevonden. Daar blijkt het signaal nog alle netwerkcodes te bevatten. Op basis daarvan heb ik éénmalig nog een keer een complete lijst gegenereerd. De kleurtjes geven de verschillen aan t.o.v. de laatste volledige lijst van Enschede. Hoe lang die lijst actueel blijft weet ik niet, vandaag heeft Ziggo alweer een aantal wijzigingen doorgevoerd. Maar het zou misschien sommige mensen kunnen helpen met verdwenen zenders weer terug te vinden. Zoals altijd alles zonder garantie.

Ook veel vragen naar welk programma ik gebruik voor het maken van de overzichten. Dat is nogal complex, maar wie het echt wil weten leest verder na "meer".

Geen support

Deze informatie is zonder garantie, en ik ga ook niemand ondersteunen bij het gebruik ervan. Als er iets niet duidelijk is, is dat een ernstig geval van jammer.

Als eerste heb je een Transport Stream capture bestand nodig. Om dat te capturen heb je op je PC een DVB-C PC-TV PCI kaart of een externe USB DVB-C ontvanger nodig. Op tweakers heeft ArChie perfect uitgelegd hoe je daarmee een capture maakt. Maak een capture van de frequentie die ook gebruikt wordt om gewone decoders in te stellen, zoals aangegeven door Ziggo.

De eenvoudigste manier om informatie uit die file te kunnen extracten is DVB Inspector te gebruiken. Om dit programma te kunnen gebruiken moet je java geïnstalleerd hebben.

Onderstaand plaatje geeft aan waar je de frequentie en modulatie voor transportstream 1 in regio 1111 kunt vinden;

 frequentie en modulatie voor transportstream 1 in regio 1111

Als je direct een HTML-pagina wilt genereren kan dat ook, maar dan moet je weten hoe je een java-programma compileert met behulp van Maven. Als dat geen probleem is zitten er in de .zip file van DVB Inspector ook de source files. In de package nl.digitalekabeltelevisie.html vind je o.a. CreateHTMLListDiff.java, De source daarvan moet je aanpassen om een oude en een nieuwe capture file op te geven. Als het programma daarna uitgevoerd word genereert het het overzicht zoals bekend van de site.

Geen support

Zoals gezegd, het is nogal complex, en ik heb de tijd niet om mensen hierbij te ondersteunen. Gebruik is volledig voor eigen risico.


# permalink